Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi

Hemen hemen hergün erkeklerin traş olmak için kullandığı jiletler, hurdaya çıkan gemilerin demirlerinden elde ediliyor.

Vikipedia'da yer alan bilgilere göre, gemilerin kullanım süresi 25-30 yıldır. Kullanım süresini tamamlayan gemiler, söküm için geri dönüşüm fabrikalarına gönderilir. Burada parçalanan gemilerden elde edilen malzemeler, jilet ve yedek parça olarak diğer fabrikalarda değerlendirilir. 

Eski hurda gemiler doğrudan jilet fabrikasına gitmiyor. Bu tür gemilerin geri dönüşüm için hurda sacları parçalanarak, hammadde olarak demir çelik fabrikalarına satılıyor. Böylelikle, yüzde 98’i çelikten oluşan gemiler geri dönüşüm yoluyla tekrar değerlendirilir. Bu işlemle elde edilen çelikten ise sadece jilet değil, envai çeşit ürünün yapımında kullanılır.

Modern gemiler korozyon, metal yorgunluğu ve parça eksikliğinden dolayı onları işletmek bir süre sonra ekonomik olma özelliğini kaybediyor. Gemi sökümü özellikle çelik olmak üzere, malzemelerinin geri dönüşümünü sağlar. 

Ancak,  Gillette adlı firmanın geçmişte ABD Savunma Bakanlığı’ndan doğrudan birkaç gemi satın alıp çeliğini jilet yapımında değerlendirdiği belirtiliyor.

Editör: Nazmi Kahraman