Bilim insanları, insanlığın genetik kodunu, neredeyse yok edilemez bir ''5D hafıza kristali'' içinde sonsuza dek saklamayı başardı.

İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar tarafından geliştirilen  madeni para büyüklüğünde, erimiş kuvarsın özelliklerini taklit eden sentetik bir malzemeden kristal üretildi. 

Kristalin oda sıcaklığında 300 kentilyon yıl bozulmadan kalabileceğinin tahmin edildiğini belirten bilim insanları, bu sürenin, evrenin ömründen bile daha uzun olduğunu, kristal, aşırı sıcaklıklara, basınca ve radyasyona karşı da son derece dayanıklı olduğunu ifade etti.

PEKİ BU KRİSTALE NASIL BİLGİ DEPOLANIYOR?

Araştırmacılar, lazerler kullanarak verilerin kristalin içine beş boyutlu bir matris şeklinde yazdırıldığını belirterek, bu sayede, küçük bir kristal parçasının devasa miktarda veriyi saklayabildiğini söyledi.

''Bu teknoloji daha önce ünlü metinlerin kopyalarını saklamak için kullanılmıştı. Şimdi ise ilk kez tüm insan genomu bu kristale kaydedildi'' diyen bilim insanları, kristalin insanlığın genetik bir sigortası olduğunu kaydetti.

Bilim insanlarının bir bölümü ''Eğer bir felaket sonucu insanlık yok olursa, gelecekteki bir medeniyet bu kristali bulup insanları yeniden yaratabileceği umudu taşıyor'' derken, bazı bilim insanları da b unu eleştirerek, '' gelecekteki bir medeniyetin bu kristali anlayıp kullanabileceği kesin değil'' diyor.

Bu teknolojinin potansiyel faydalarının sadece insanlık için değil, nesli tükenme tehlikesindeki türlerin genetik bilgilerinin de bu kristallere kaydedilerek gelecek nesillere aktarılmasının mümkün olabileceğini belirten bilim insanları, böylece biyolojik çeşitliliğin korunabileceğini ve ekosistemlerin dengelenebileceğini ifade etti.

KAYNAK: Livesience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN