Bilim insanları, insanların öldükten sonra gelecekte bir zamanda canlandırılmasıyla ilgili kriyonik koruma arayışını inceliyor. 

Henüz bir ceset beynini düzgün bir şekilde muhafaza edecek bilgi birikimine sahip olunmadığını ifade eden bilim insanları, kriyonik koruma ile ilgili zorlukların henüz aşılamadığını söyledi.

MUMYALAMAYA BENZİYOR
,
''İnsanların öldükten sonra dondurularak gelecekteki bir zamanda tekrar canlandırılmalarını uman bir kavram'' olan kriyonik koruma fikri antik çağlardaki mumyalama geleneğine benzerlik gösterir. 

Araştırmacılar, kriyonik koruma arayışıyla ilgili şunları söyledi:

''Biyologlar uzun zamandır örnekleri daha sonra saklayıp kullanabilmek için dondurabilmeyi istiyorlardı. Bu o kadar basit bir şey değil, çünkü tüm canlılar çoğunlukla sudan oluşuyor. Bu su donup buza dönüştüğünde, hücreleri ve dokuları patlatmak gibi kötü bir alışkanlığa sahip olur. 

Taze çilekleri dondurup çözdürdüğünüzde yapışkan, iştah açıcı olmayan bir lapa ile karşılaşmanızın nedeni kısmen budur.''

Araştırmacılar, kriyonik biyoloji alanında yapılan çalışmalarla, kök hücrelerin ve embriyoların sıvı nitrojende saklanması gibi bazı başarılar elde edildiğini söyledi.

Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı

İnsan bedenlerinin tamamen dondurulması ve daha sonra tekrar canlandırılması gibi bir sürecin mümkün olup olmadığının hala tartışmalı bir konu olduğunu ifade eden araştırmacılar, ''Kriyonik, insanın ölümsüzlük arayışında bir başlangıç olabilir, ancak şu an için bilimsel olarak geçerli bir çözüm değildir. Bu alandaki araştırmaların ilerlemesiyle birlikte, gelecekte belki de bu tür teknolojiler gerçek olabilir'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR