Araştırmacılar, ipek kumaşın bilinmeyen bir özelliğini ortaya çıkardı. İpek kumaş, gürültüyü azaltıyor.

Amerika'daki Massachusetts İnstitute of Technology - Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları ipek kumaşın gürültüyü yüzde 75 azaltma özelliğine sahip olduğunu keşfetti.

''İPEK KUMAŞLA SESSİZ ORTAM SAĞLANACAK''

İpek Kumaş Haber İçi̇1

''ipek kumaş; evlerimizde, ofislerimizde ve hatta toplu taşıma araçlarında sessiz bir devrim yaratmaya hazır'' diyen araştırmacılar, ipek kumaşın, içinde titreşimleri engelleyip gürültüyü bastıran ''piezoelektrik lifler'' barındırdığını ve bu liflerin, ses dalgalarının neden olduğu en ufak hareketlere bile tepki vererek elektrik sinyalleri ürettiğini söyledi.

Araştırmacılar, ''Bu sinyaller, kumaşı titreştirip karşıt ses dalgaları oluşturuyor ve böylece gürültüyü yok ediyor. Tıpkı gürültü önleyici kulaklıklar gibi, ancak çok daha büyük bir alanı kapsayabiliyor'' dedi.

İKİ KATMANLI GÜRÜLTÜ ÖNLEME TEKNOLOJİSİ

İpek Ve Ses

İpek kumaşın iki farklı gürültü önleme mekanizması olduğunu kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''İlk olarak, piezoelektrik lifler titreşimleri kullanarak gürültüyü yok eden ses dalgaları oluşturuyor. İkinci olarak, araştırmacılar ipeği gerdirerek liflerin titreşimini durdurup ses dalgalarını geri yansıtan bir mekanizma geliştirdiler. Bu, gürültünün kumaşın ötesine geçmesini engelliyor.''

''GENİŞ ALANLARDA KULLANILABİLİR''

İpekkumaş Haber İçi̇ 2

Araştırmacılar, bu yenilikçi kumaşın, çalışma alanlarında, apartmanlarda ve toplu taşıma araçlarında hafif ve kompakt  olarak kullanılabileceğini ve şu anda belirli ses frekansları için etkili olan bu teknolojinin, ilerleyen dönemde daha geniş bir yelpazedeki gürültüleri engellemek için ek elektronik ve sinyal işleme yetenekleriyle donatılabileceğini söyledi.

''BU SADECE BAŞLANGIÇ''

Astronotların geri dönüş umudu tükeniyor Astronotların geri dönüş umudu tükeniyor

İpek Kumaş Haber İçi̇4

MIT (Massachusetts İnstitute of Technology - Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) Profesörü Yoel Fink, ''Gürültüyü dışarıda tutmak için kalın duvarlara çok fazla yer ayırıyoruz. Yeni ipek kumaşımız, kompakt ve hafif bölücüler yapmak için kullanılabilir'' derken, araştırmacılardan  Grace Yang ise, ''Bu ses bastırıcı kumaşı gerçekten etkili hale getirmek için çevirebileceğimiz çok sayıda düğme var. Bu sadece başlangıç'' dedi.

''SESSİZ BİR GELECEK ARTIK HAYAL DEĞİL''

İpek Perde Açilirken

''Sessiz Bir Gelecek Artık Hayal Değil!'' diyen araştırmacılar, MIT'in bu keifinin yeni bir çığır açtığını belirtti.

Araştırmacılar, şöyle dedi:

''Keşif gürültü kirliliğiyle mücadelede devrim yaratabilir. Evlerimiz, ofislerimiz ve toplu taşıma araçlarımız daha sessiz ve huzurlu alanlara dönüşebilir. Gürültüyü azaltan bu ipek kumaş, modern yaşamın en büyük sorunlarından birine çözüm olma yolunda büyük bir adım atıyor.

Bu devrim niteliğindeki ipek kumaş, sessiz ve huzurlu bir gelecek için umut vadediyor.''

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR