İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından rehin alınan 222 İsrailli için kara baskınları düzenlediğini duyurdu.

İsrail ordusu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kara kuvvetlerinin Gazze’de bulunan İsrailli rehineler için Gazze Şeridi’ne gece boyunca sınırlı baskınlar düzenlendiğini söyledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, brifingde Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı sırasında toplamda 222 kişinin rehin alındığının doğrulandığını belirtti.

Hamas’ın Saldırısı 7 Ekim’de Gerçekleşti

Hamas, 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki sınır bölgelerine roket ve havan saldırısı düzenlemişti. Saldırıda 13 İsrailli asker ve sivil hayatını kaybetmiş, 222 kişi de Hamas militanları tarafından rehin alınmıştı. Hamas, rehinelerin serbest bırakılması için İsrail’in Gazze ablukasını kaldırmasını ve tutuklu Filistinlileri serbest bırakmasını talep etmişti.

İsrail’in Gazze’de rehine aradığı kişiler arasında askerler, siviller ve gazeteciler bulunuyor.

İsrail Hükümeti Pazarlığa Yanaşmadı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın taleplerini reddederek, “Rehinelerimizi kurtarmak için her şeyi yapacağız. Hamas’la pazarlık yapmayacağız” demişti. Netanyahu, Gazze’ye yönelik hava saldırılarını da sürdürdüklerini belirtmişti.

Çöken tünelde 41 işçinin kurtarılması için dikey sondaj çalışması Çöken tünelde 41 işçinin kurtarılması için dikey sondaj çalışması

Gazze’de Durum Gergin

İsrail’in kara operasyonuyla birlikte Gazze’de durum daha da gerginleşti. Gazze Sağlık Bakanlığı, son bir haftada 87 Filistinlinin öldüğünü, 312’sinin de yaralandığını açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM), insani durumun kötüleştiğini ve Gazze’nin elektrik, su ve gıda sıkıntısı çektiğini bildirdi. BM, taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

Gazze'de İnsani Durum

Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinliler, hem Hamas’ın roket saldırısı hem de İsrail’in hava ve kara saldırıları sebebiyle büyük zorluklar çekiyor. Gazze’de elektrik, su, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Gazze’deki hastaneler de yaralıları tedavi etmekte güçlük yaşıyor. Uluslararası toplum, taraflara ateşkes çağrısında bulunuyor. Birleşmiş Milletler, rehine krizinin çözümü için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu bildirdi. ABD, İsrail ile Hamas arasında diyalog kurulması için uğraş veriyor.