James Webb Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi ışıkta yakalanan yıldız oluşturan Atbaşı Bulutsusunu görüntüledi.

James Webb Uzay Teleskobu, Orion Takımyıldızı'nda yer alan şaha kalkan at benzeri gazdan oluşan devasa bir bulut olan Atbaşı Bulutsusu'nun şimdiye kadarki en keskin görüntülerini yakaladı. 

Adını ateşli yelesini oluşturan kalın gaz bulutlarından alan Atbaşı Bulutsusu, Dünya'dan 1.300 ışıkyılı uzaklıkta bulunan moleküler bir bulut olan Orion B'den yükselen bir gaz akışı.

5 MİLYON YIL SONRA PARÇALANACAK

Çöken bir gaz ve toz bulutundan oluşan bulutsu, kendine özgü görünümünü, dış kenarları yavaş yavaş aşınırken yavaş yavaş dağılmasından alıyor. Yaklaşık 5 milyon yıl sonra gaz tamamen parçalanacak ve arkasında sol üst kenardan onu aydınlatan sıcak yıldızı bırakacak. 

Çarpıcı görüntüleri yakalamak için gökbilimciler JWST'nin Yakın Kızılötesi Kamerasını (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aygıtını (MIRI) kullandı. Adlarına uygun olarak bu kameralar, gaz bulutunun genç ve büyük yıldızlar tarafından ısıtılması nedeniyle ışığın  kızılötesi spektrumunda yayılan fotonları yakalıyor.

Foton baskın bölge (PDR) olarak bilinen bu bölgeyi incelemek, bilim adamlarının yıldızlararası maddenin evrimleşmesini ve yıldızların oluşmasını sağlayan kimyasal ve fiziksel süreçleri anlamalarına yardımcı olur.

Webb teleskobu kozmolojiyi bozuyor mu? Webb teleskobu kozmolojiyi bozuyor mu?

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA)  göre Atbaşı Bulutsusu, Dünya'ya yakınlığı ve ayırt edici şekli göz önüne alındığında, radyasyon ve yıldız maddesinin nasıl etkileşime girdiğini incelemek için gökyüzündeki en iyi nesnelerden biri olarak kabul ediliyor.

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR