Binlerce yıllık Hasankeyf'i sular altında bırakan Ilısu Barajı'nda 4 yılda üretilen elektrik miktarı açıklandı.

Ilısu Barajı yapılan tartışmalı barajlardan biri. Binlerce yıllık ve insanların ilk mağara yerleşmelerinin olduğu Batman'ın Hasankeyf ilçesini sular altında bırakması nedeniyle kamuoyunun oldukça tepkisine neden oldu. 

Barajin yapımının iptal edilmesi amacıyla sanatçılar ve kamuoyunun yakından tanıdığı çok sayıda kişi Hasankeyf'e gelerek ya da bulundukları yerlerde baraj yapımını protesto etti. 

YENİ İLÇE VE TARİHİ ESERLERİN TAŞINMASI

Elektrik için binlerce yıllık tarihin yok edilemsine değmeyeceği ve Ilısu Barajı'ndan üretilen elektriğe Türkiye'nin ihtiyacı olmadığını savunanlara karşılık yapımına başlanan baraj 19 Mayıs 2020'de tamamlandı.

Baraj gölünde su tutulmasından önce tarihi Hasankeyf ilçesine 3 kilometre uzaklıkta yeni bir ilçe kuruldu ve tonlarca ağırlıkta bazı tarihi eserler özel yöntemlerle kullanılarak taşındı. 

4 YILDA 9.7 MİLYAR KİLOVATSAAT ENERJİ

Ilısu

Kars Gravyeri tescillendi Kars Gravyeri tescillendi

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nden (HES), üretime geçtiği 2020 yılından bugüne kadar toplam 9,7 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. Üretilen elektriğin ülke ekonomisine 31 milyar lira katkı sağladığı bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin Fırat Nehri'nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip ve Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi için inşa edilen Ilısu Barajı ve HES, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük 4'üncü santrali, dolgu hacmi bakımından ise 2'nci büyük barajı konumunda bulunuyor.

DÜNYADA BİRİNCİ SIRADA

Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahip olan Ilısu Barajı, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor.

Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin 3'üncü en büyük depolama hacmine sahip barajı konumuna sahip.
 

Editör: EYYUP KAÇAR