Yaz aylarının kavurucu sıcaklarda serinleten ve kapış kapış tüketilecek çorba olan Lebeni, Güneydoğu'da yaşayanların adeta vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
,Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında olan ve kentin kadim tarihinde çok kültürlü, çok dilli yapısında farklı isimler almış Ayranaşı, kavurucu sıcaklarda içine konulmuş buz parçaçıkları ve incecik kıyılmış naneyle damakları şenlendiriyor.
Yapımı kolay ama lezzeti büyük olan Kürtçe-Mehir, Süryanice- Lebeni, Ermenice-Tanabur olan ve kış aylarında sıcak, ilkbaharda içine katılan Diyarbakır'ın bereketli topraklarından fışkıran bitkilerle hem sıcak, hem soğuk tüketilen Ayranaşı, kavucuru sıcaklarda da hem ferahlatıcı hem de doyurucu özelliğe sahip
İşte buz gibi Mehir'in yapılışı ve püf noktaları:
Malzemeler:
- 2 kg. yoğurt (tercihen ev yapımı)
- 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Dövme yıkanır,üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ve bir miktar tuzla bir kaç taşım kaynatılır, geceden bekletilir.
-Süzülen yoğurda un ve yumurta konularak çırpılır. Ardından Ayran kıvamında sulandırılan yoğurda dövme ilave edilir.
-Sonra tencere ateşe alınır, yoğurdun kesilmemesi için kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Tuzu da ocak kapatıldıktan sonra atılır. Kış aylarında tereyağında çevrilen nane ve kırmızı biberle sıcak servis edilir ve böylece efsane bir lezzet ortaya çıkar.
-İlkbahar'da ise pişmek üzereyken içine atılan 1-2 avuç kenger veya yarpuz (yabani nane) ile nefasetiyle sofranın başrolünü kapar. (Arzuye göre, ister sıcak ister soğuk olarak tüketilebilir)
Gelelim, derecelerin 50'ye koştuğu bu sıcak günlere...
-Kavurucu sıcaklarda şöyle serinleten, doyuran, ferahlatan çorba arayışına ise pişmiş lebenin içine atılan bir kaç parça buz ve incecik kıyılmış bir tutam nane veya taze kişniş ile hazırlanmış Ayranaşı en leziz cevap olur.