Kedi Pençesi Bulutsusu'nda, bilim insanları tarafından daha önce hiç görülmemiş 13 atomlu bir molekül keşfedildi.

Uzay, sürekli olarak sürprizlerle dolu bir yer ve son keşif, bunun ne kadar doğru olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Araştırmacılar, radyo teleskopları, uzaydaki gazlı moleküllerin dönme sinyallerini topladı ve yapay zeka da, tespit edilemeyen moleküllerin olası konumlarını tahmin etmekte yardımcı oldu. Araştırmada, Kedi Pençesi Bulutsusu'nda (nebula) dev bir molekül tespit edildi.

''BU KEŞİFLE BİR KAPI AÇILDI''''

Dev molekülün 13 atomdan oluştuğunu kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Bu keşif, güneş sistemimiz dışında tanımlanan en büyük moleküllerden biri olma özelliği taşıyor. Peki, bu molekülün keşfi neden bu kadar önemli?

Devasa güneş lekesi Dünya'ya radyo kesintileri gönderiyor Devasa güneş lekesi Dünya'ya radyo kesintileri gönderiyor

İlk olarak, bu keşif bize uzayın gerçekte ne kadar canlı ve dinamik olduğunu hatırlatıyor. Atomlar yıldızlar ve gezegenler oluşturmak için milyonlarca yıl boyunca bir araya gelip parçalanırken, görünürdeki boşluk aslında kimyanın canlı olduğu bir yerdir.

İkincisi, bu keşif, yaşamın nasıl başladığına dair ipuçları sağlayabilir. Metan, etanol ve formaldehit gibi basit organik moleküllerin nasıl oluştuğunu anlamak, yaşamın kökeniyle ilgili büyük bir soruyu cevaplamanın bir parçası olabilir. Bu keşifle birlikte gelecek araştırmalar için bir kapı açıldı.''

Araştırmacılar, keşfedilen dev molekülün, uzayda henüz keşfedilmemiş başka moleküllerin izini bulmaya yardımcı olabileceğini ve evrende yaşamın kökenine dair daha derin bir anlayış sağlayabileceğini ifade ederek, ''Böylece, Kedi Pençesi Bulutsusu'ndaki bu dev molekül, uzayın gizemlerini çözmek için bir adım daha atmamıza yardımcı oluyor'' dedi.

KAYNAK: livesience

Editör: EYYUP KAÇAR