Bilim insanları kıyamet buzulu ile ilgili bulguların şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Papua Yeni Gine’de çatışma: 30 ölü Papua Yeni Gine’de çatışma: 30 ölü

Bilim insanları, eridiği takdirde küresel deniz seviyesini önemli ölçüde yükseltme potansiyeli nedeniyle ''Kıyamet Buzulu'' olarak adlandırılan Antarktika’daki Thwaites Buzulu, çöküp çökmeyeceğini tartışıyor.

Son yapılan bir araştırmada, bu buz kütlesinin beklenen hızda çöküp çökmeyeceği konusunda bazı soru işaretleri bulunduğunu ifade eden bilim insanları, Thwaites Buzulu'nun, Antarktika’nın buz tabakasının büyük bir bölümünü boşaltan devasa bir buz kütlesi olduğunu belirtti.

DENİZ SEVİYESİNİ YÜKSELTEBİLİR

Florida’dan daha büyük bir alanı kaplayan bu buz kütlesinin, dünya genelinde deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğunu anlatan araştırmacılar, ''Buzulun altındaki temel kaya, deniz seviyesinin altında yer alıyor ve iç kesimlere doğru eğim gösteriyor. Bu durum, buzulun geri çekilmesini hızlandırarak yavaşlamasını zorlaştırıyor'' dedi.

YENİ ÇALIŞMANIN BULGULARI

Thwaites Buzulu’nun çöküşünün sadece deniz buz uçurumu dengesizliğine bağlı olmadığını kaydeden bilim insanları, sıcak okyanus akıntılarının, buz raflarını alttan eriterek buzulların daha hızlı hareket etmesine neden olduğunu, bunun da buz kaybını hızlandıran önemli bir etken olarak öne çıktığını bildirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ROLÜ

Buz1

Araştırmacılar, insan faaliyetlerinin Antarktika’daki buzullar üzerinde büyük etkilere neden olduğunu, fosil yakıtların yakılmasının, buz kaybını artırarak deniz seviyesinin hızla yükselmesine yol açtığını bunun da dünya genelindeki kıyı bölgelerini tehdit ettiğini söyledi.

Sonuç olarak, Thwaites Buzulu’nun çöküşünün hemen gerçekleşmeyebileceğini ifade eden bilim insanları, ''ancak bu, Antarktika’daki buzulların güvende olduğu anlamına gelmiyor. İklim değişikliği devam ettikçe, buzullar üzerindeki baskı artacak ve deniz seviyesinin yükselmesi kaçınılmaz olacak'' dedi.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR