Kudüs’te yıllardır gizemini koruyan ikinci tapınağın yapımında kullanılan devasa taşların kaynağı bulundu.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, Kudüs’ün kalbinde yer alan ve yüzyıllardır gizemini koruyan İkinci Tapınak'ın devasa taşlarının nereden geldiğini uzun süredir araştıram bilim insanları, Har Hotzvim bölgesinde 2.000 yıllık bir taş ocağı keşfetti.

Arkeologlar, tapınakta kullanılan ve bazıları 2.5 ton ağırlığında olan bu muazzam yapı taşlarının kaynağı olabileceğini düşündükleri taş ocağının yaklaşık 2.000 yıllık olduğunu ve 3.500 metrekarelik bir alanı kapladığını söyledi.

İsrail Eski Eserler İdaresi (IAA) tarafından yapılan açıklamada, bu taş ocağının Roma İmparatorluğu'nun Kudüs’ü fethettiği MS 70 yılına kadar aktif olarak kullanıldığını kaydetti.

Kudüs İbrani Üniversitesi’nden emekli profesör Amos Frumkin, bu keşfin, Kudüs’teki en yoğun inşaat faaliyetlerinin ölçeği ve şehrin anıtsal mimarisi için harcanan muazzam kaynaklar hakkında daha eksiksiz bir tablo çizdiğini ifade etti.

TAŞ KAPLARLA ARINMA RİTÜELİ

Kudüs1

Bin yıllık sır perdesi aralanıyor Bin yıllık sır perdesi aralanıyor

Arkeologlar, bu tarihi alanda yalnızca yapı taşları değil, aynı zamanda dini ritüellerde kullanıldığı düşünülen taş kaplar da bulunduğunu kaydederek, ''bu taş kapların, o dönemin Yahudi nüfusuna ait olduğu ve arınma ritüellerinde kullanıldığı düşünülüyor'' dedi.

Bar-Ilan Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Boaz Zissu ise, bu keşfin Kudüs tarihine dair yeni kapılar aralayacağını vurguladı.

''Aynı döneme ait diğer taş ocakları da bölgede yer alıyor ve Har Hotzvim’deki bulgular, bu ocaklar arasındaki bağlantıları anlamamıza yardımcı olabilir'' diyen Zissu, taş ocağının, modern bir kompleksin inşaatına entegre edilerek korunacağını ve bu tarihi keşfin binlerce yıl öncesinin sırlarını gün yüzüne çıkarmaya devam ettiğini söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR