Meral Özdemir

Yapılan araştırmada, fillerin kulaklarını çırparak biribirleriyle iletişim kurdukları belirlendi.

Communications Biology Dergisi'nde yayımlanan yeni bir araştırmada, fillerin kasıtlı olarak iletişim kurduğunu ve selamlaşmalarını diğer fillerin yaptıklarına göre şekillendirdikleri belirtildi.

Viyana Üniversitesi'nden araştırmacı Vesta Eleuteri, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, ''Benim için nihayet bunu yapmak, sonunda vücutlarını iletişim kurmak için nasıl kullandıklarını anlamak gerçekten heyecan vericiydi. Buna bu kadar güvenmeleri akıllara durgunluk veriyor ama bu çok göz ardı ediliyor'' dedi.

''KİLOMETRELERCE UZAKTAN İLETİŞİM KURUYORLAR''

Fi̇ller Haberi̇çi̇

Sarhoşluğu artık yapay zeka tespit edecek Sarhoşluğu artık yapay zeka tespit edecek

Bilim insanları, fillerin, insanların duyamayacağı kadar alçak, ancak türlerinin devasa kulaklarının kolaylıkla algıladığı derin uğultularla kilometrelerce uzaktan iletişim kurduklarını ifade ederek, fillerin uzun hortumları mükemmel bir koku alma duyusuna sahip olduklarını söyledi.

Fillerin, hem filler hem de insanlar arasındaki yaş, akrabalık ve hatta sosyal grupların kokusunu alabildiklerini, ancak insanlarla karşılaştırıldığında fillerin görme yeteneğinin nispeten zayıf olduğunu ifade eden bilim insanları, fillerin ses ve kokuya ayrı ayrı odaklanabildiklerini de kaydetti.

Eleuteri ve ekibi, kulak çırpma ve gövdeye uzanma gibi görsel jestlerin yanı sıra seslendirmeleri, dokunmaları ve kokuyla ilgili davranışları da sayarak farklı bir yaklaşım benimsedi. Hangi hareketlerin ve seslerin bir arada gerçekleştiğini takip ettiler ve düşük gürültü seslerinin sıklıkla kulak çırpmalara eşlik ettiğini fark ettiler; bu kombinasyon belgeledikleri en yaygın selamlamaydı. 

Hunter College ve New York Şehir Üniversitesi Lisansüstü Merkezi'nde karşılaştırmalı biliş üzerine çalışan Robbie Ball, ''Bu makale, çok modlu iletişim kavramını, yani aynı anda birden fazla duyuyu içeren iletişimi ne kadar ciddiye aldığı açısından benzersizdir" dedi. ve çalışmaya dahil edilmedi. Tıpkı elimi sallayıp 'Hey!' diye bağırmam gibi'' dedi.

Live Sience


 

Editör: Meral Özdemir