Mardin’in Derik ilçesine bağlı Alagöz Köyüne 40 yıl önce kuma olarak gelen Nebahat Durmaz, şimdi o köyü muhtar olarak yönetiyor

Alagöz Mahallesi'ne 40 yıl önce gelin gelen Nebahat Durmaz (58), mahallenin muhtarlığını 2 dönemdir sürdürüyor. Daha 16 yaşındayken kendisinden 23 yaş büyük 6 çocuklu halasının oğlunun ikinci eşi olan Durmaz, ilçesinin tek kadın muhtarı olarak görevini başarıyla yürütüyor.

Rudaw’dan Abdulselam Akıncı’nın haberine göre, muhtarlık dışında birçok işle uğraştığını söyleyen Durmaz, “Hem köy muhtarıyım, hem ev kadınıyım. Hem çiftçi, hem berivanım. Sadece muhtarlık yetmiyor” diyor.

5F97C1C9C03C0E2F607F1E32.Jpg

“ŞİMDİKİ AKLIM OLSA KUMA OLARAK GİTMEZDİM”

Kendisinden 23 yaş büyük halasının oğlu Fethi Durmaz ile evlendiğinde henüz 16 yaşında olduğunu ve kuma olarak kuyu geldiğini söyleyen Durmaz, “Kuma geldiğimde kocamın bir eşi ve 6 çocuğu vardı. En küçüğü emekliyordu. Kumam bana kuması gibi değil kaynanammış gibi davranıyordu. Ben de kendimi kızı gibi görüyordum. Kendisine ‘Xokê’ (büyük abla) diye hitap ediyordum. O da bana ‘gelinim’ diye seslenir kimsenin bana ‘kuman’ demesine izin vermezdi. O zamanlar şimdiki gibi okumuş, gezip görmüş, bilinçli olsaydım tüm dünya bir araya da gelse bir kadına kuma gitmezdim” DEDİ.

407411 Image1

MİRASTAN MAHRUM KALDI, 7 ÇOCUĞA TEK BAŞINA BAKTI

Muhtar Nebahat Durmaz 20 yıl önce daha 37 yaşındayken eşi Fethi’yi 62 yaşında kalp krizi sonucu kaybettikten sonra 7 çocuğu ile bir başına kaldığını söyledi. İkinci eş olduğu için mirastan da mahrum kaldığını söyleyen Durmaz, “Perişan olduk, sırf çocuklarım üzülmesin diye çok ağlamazdım. Çok üzüldüğümde bir ağacın altına gider, ağlardım. Yeter ki çocuklarım üzülmesin. 7 çocuğuma bakmak için çok çalıştım” dedi. 

809060 Image1

Muhtar Nebahat Durmaz, hayvancılık ve çiftçilik yaptığını hindi beslediğini de belirterek, “Ondan sonra dedim ki muhtar olayım. Muhtarın da maaşı da var işte neredeyse emekli oluyorum Her şey çocuklarım için” diye konuştu. 

Kuma olarak geldiği köyü şimdi yöneten Muhtar Nebahat Durmaz, köyün yollarını yaptı, köye içme suyu getirdi, çocuk parkı ve taziye evi yaptırdı.  

Editör: Ferit Aslan