Mardin'de yaklaşık 3 milyon dekar tarım alanının 2 milyon dekarında ekimi yapılan buğdayda biçerdöverlerin tarlalara girmesiyle hasat başladı.

Hasadı yapılarak kamyonlara yüklenen buğdaylar, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezine götürülüyor. Hasattan geriye kalan ve üreticiye ek gelir getiren saman da kamyonlarla Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor.

Mardin Ovası'ndaki tarlalarda çevre illerden de getirilen biçerdöverlerle 24 saat hasat yapan üreticiler, olası yangınlara karşı ürünlerini bir an önce toplamak istiyor.

"Dünyanın en kaliteli buğdayları burada üretiliyor"

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, AA muhabirine, hububat ve bakliyat tarıma elverişli yaklaşık 3 milyon dekar alanın bulunduğunu söyledi.

Bu alanın çok küçük bir kısmında kuru, geri kalan alanda ise verimli ve kaliteli ürünlerin yetiştiği sulu tarım yapıldığını kaydeden Öter, şöyle konuştu:

"Sulu alanda çiftçilerimizin kendi imkanlarıyla açtığı artezyen kuyulardan sulama yapılıyor. Kuru alanlar bu sene hemen hemen yüzde 90'ı hasat yapılmadı çünkü yağmur yağmadı. Sonbahar, kış, ilkbahar yağmurları görmedik. Sulu alanlarda hasat yeni başlıyor. Buğdayda hasat başladı. Yoğun bir şekilde hububat merkezimize buğdaylar geldi. Sulu alan olarak verim ve kalite çok güzel. Bu sene son yılların çok üstünde kalite var. Dünyanın en kaliteli buğdayları burada üretiliyor. Coğrafi işaretler almış bulgurlar bu buğdaydan yapılıyor."

"Çiftçilerimiz gece gündüz tarlada"

Hasadın yoğun bir şekilde haziran ayında devam edeceğini dile getiren Öter, en büyük korkularının yangın olduğunu anlattı.

Bu noktada herkesin üzerine görevler düştüğünün altını çizen Öter, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz gece gündüz tarladadır. Başta çiftçilerimize, belediyelerimize de çağrıda bulunuyoruz. Lütfen farklı noktalarda yangınlar çıktığı zaman müdahale etmek için itfaiye araçları belli noktalarda dursun. Çiftçilerimiz de yangına sebep olan izmarit, cam şişe, elektrik gibi konularda tedbirli olsun. Sadece çiftçilerimiz değil insanlarımız da şu an bu tarlanın önünden geçtiği zaman izmaritini atmasın. Su içtiği cam şişeyi bir yere atmasın. Bu buğday sadece çiftçinin değil milli servettir. Hepimizin sofrasına geliyor. Tarım sanayimizin can damarıdır. Lütfen bu milli servetimize sahip çıkalım. Artık yangınların olmaması için herkes üzerine düşen görevi yerine getirsin. Çiftçimiz inşallah huzur içerisinde gönül rahatlığıyla hasadını tamamlayacaktır."

Kızıltepe ilçesindeki kırsal Hacıhasan Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Faruk Badıllı da iklim değişikliğinden dolayı hasada erken başlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

SunExpress'ten Birleşik Krallık-Türkiye uçuşlarında 10 bin ek koltuk
SunExpress'ten Birleşik Krallık-Türkiye uçuşlarında 10 bin ek koltuk
İçeriği Görüntüle

Sabah erken saatlerde başladıkları hasadı gece 23.00'e kadar sürdürdüklerini ifade eden Badıllı, "Yangın çıkmasından çekiniyoruz. Herkesten duyarlılık bekliyoruz. Cam, izmarit gibi yangına sebep olan maddeler atılmasın. İtfaiye ekiplerin belirli noktalarında durmasını, zamanında müdahale etmesini bekliyoruz. Tam biçeceğimiz zaman bu yangınlar olur diye endişeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Hiç durmadan çalışıyoruz"

Biçerdöver operatörü Mazlum Er ise hasat için gece ve gündüz çalıştıklarını belirtti.

Sabah saat 08.00'den gece saat 24.00'e, bazen ertesi güne kadar hasadı sürdürdüklerini bildiren Er, " Ekinler kurudu, yangınlar başladı. O yüzden bazen 2, bazen 4 vardiyalı şekilde devam ediyoruz. Sıcaklıklar da erken gelmeye başladı. Bir de fırtına, şiddetli rüzgarlar var. Yangınlar aniden gelebiliyor, ansızın bir yangın çıkabiliyor. O yüzden hiç durmadan çalışıyoruz." diye konuştu.

Üretici Şeyh Davut Damar da çiftçilerin en büyük korkusunun yangın olduğunu kaydederek, bir an önce ürünleri toplamak istediklerini söyledi.

Kaynak: AA