Gizemli yapılar olarak adlandırılan Mısır piramitleri bilim insanları arasında tartışma konusu oldu.

Diyarbakırlı yazar çocuklar için dernek kurdu Diyarbakırlı yazar çocuklar için dernek kurdu

Eski Mısır'ın gizemli piramitleri, antik dünyanın en büyük yapıları arasında yer alıyor. Ancak, bu esrarengiz yapıların kaç tanesinin hala ayakta olduğu sorusu, birçok uzman arasında tartışmalı bir konu olarak öne çıkıyor.

New York Üniversitesi'nde sanat tarihi ve İbranice ve Musevilik çalışmaları klinik profesörü Ann Macy Roth, sorunun basit bir cevap taşımadığını belirtiyor. 

SAYIM KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK

Roth'a göre, bilim adamları arasında Mısır piramitlerinin sayımı konusunda anlaşmazlık var. Özellikle Mısır'ın Nubia'dan yönetildiği dönemde inşa edilen piramitlerin Mısır piramitleri olarak sayılıp sayılamayacağı belirsizliğini koruyor.

KRALİÇE PİRAMİDLERİ

Bir diğer karmaşıklık ise, daha küçük ve bazen "kraliçe piramitleri" olarak adlandırılan yapıların sayıma dahil edilip edilmeyeceği. Giza'daki büyük piramitlerin yanında bulunan sekiz küçük piramit, uzmanlar arasında hala tartışma konusu.

Antik Mısır Araştırma Ortakları başkanı Mark Lehner, "Bu kısmen piramit dediğiniz şeye bağlı" dedi.

Lehner, bazı piramitlerin tamamlanmamış olması ve inşaatın durdurulması gibi faktörlerin, sayımı karmaşık hale getirdiğini belirtiyor.

Mısırbilimci ve Vermont Üniversitesi yardımcı profesörü David Lightbody ise, 118 rakamının oldukça doğru bir tahmin olabileceğini ve bu sayının içinde özel yapılar ile daha küçük piramitlerin de bulunduğunu kaydetti.

SUDAN'DAKİ PİRAMİD SAYISI DAHA FAZLA

Firavun'un hüküm sürdüğü topraklar arasında yer alan Sudan'da bulunan piramid sayısının Mısır'daki piramidlerden fazla olduğu ve bunların Mısır piramidleri olarak sayılıp sayılmayacağı ile ilgili tartışmanın devam ettiği bildirildi.

Sudan'da Mısır'dakinden daha fazla piramit bulunduğuna dikkati çeken Lightbody, Giza'da inşa edilenlerden daha küçük olmalarına rağmen, Sudan'ın antik mezarlıklarında hala birçok piramitin keşfedilmeyi beklediğini belirtiyor.

Eski Mısır piramitlerinin tam sayısının belirlenmesinin zorlu bir görev olmaya devam ettiğini ifade eden uzmanlar, bu yapıların sadece büyüklükleri değil, aynı zamanda tarihleri ve inşa edildikleri dönemlere göre sınıflandırılmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

KLaynak: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR