Dünyanın da merakla beklediği ve tekrarı 162 yıl sonra yaşanacak olan muhteşem an 4 dakika 28 saniye sürecek.

Livesience.com'da yer alan habere göre, Kuzey Amerika, tarihte görülmüş en uzun tam güneş tutulmasına 8 Nisan 2024'te şahitlik edecek. Ancak, bu muazzam olayın asıl rekoru 2186 yılında kırılacak.

Meksika, ABD ve Kanada'da tam güneş tutulması, Meksika'nın kuzeybatısındaki Nazas köyü yakınlarında gerçekleşecek. Tutulma, 4 dakika 28 saniye sürecek ve bölge sakinlerine unutulmaz bir gökyüzü gösterisi sunacak.

M.Ö'DEN ÖNCE KENYA'DA YAŞANDI

Tarihteki en uzun tam güneş tutulması M.Ö 743 yılında Kenya kıyıları ve Somali'de meydana geldi. Bu tutulma 7 dakika 28 saniye sürdü ve tarihte kaydedilen en uzun tutulma olarak biliniyor. 

162 YIL SONRA EN UZU GÜNEŞ TUTULMASI YAŞANACAK

G Ü N E Ş

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

Bilim insanları, 2186 yılında Fransız Guyanası açıklarında Atlantik Okyanusu'nu geçecek olan tutulmanın 7 dakika 29 saniye sürecek bir tamlıkla sonuçlanacağını tahmin ediyor. Bu olay, güneşin Dünya'dan en uzak ve ekvator'a yakın olduğu Temmuz ayında gerçekleşecek, bu özellikler uzun süreli tutulmalarda ortak olarak görülüyor.

''Her ne kadar tarihteki en uzun tam güneş tutulması binlerce yıl önce gerçekleşmiş olsa da, gelecekteki uzun süreli tutulmalar bizi heyecanlandırıyor. 21. yüzyılın en uzun tam güneş tutulmasının 22 Temmuz 2009'da Japonya'nın Ishinomura-Kitaio Adası yakınında gerçekleşti, süre ise 6 dakika 39 saniyeydi'' diyen bilim insanları 8 Nisan 2024'te gerçekleşecek muazzam tam güneş tutulmasının kaçırılmamasını önerdi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR