Milano'daki bir mahzende gömülü 17. yüzyıl insanlarının mumyalanmış beyinlerinde yapılan inceleme, tarihin akışını değiştirebilecek çarpıcı bir keşfe imza attı. 

Araştırmacılar, incelemelerinde mumyalanmış bir cesedin beyin dokusunda beklenmedik bir şekilde kokain izlerine rastladı! Bu bulgu, Avrupalıların Yeni Dünya'dan gelen bu uyuşturucuyu, daha önce düşünüldüğünden tam 200 yıl önce tükettiğini gösteriyor.

İTALYANLAR KOKAİNİ NASIL KEŞFETTİ?

Milano'da yoksullara hizmet veren bir hastanenin mezarlığında bulunan bu mumyalar üzerinde yapılan detaylı analizler, kokainin yanı sıra koka yaprağının tüketimini gösteren diğer kimyasal maddelerin de varlığını ortaya koydu. 

Araştırmacılar, bu durumun İtalyanların 17. yüzyılda, muhtemelen tıbbi veya eğlence amaçlı olarak koka yaprakları çiğnediğini kanıtladığını belirtti.

YENİ DÜNYADAN ESKİ DÜNYAYA UZANAN HİKAYE

Kokain, Güney Amerika'ya özgü bir bitki olan kokadan elde edilir. İspanyol fatihler, Amerika kıtasını fethettikten sonra koka yaprağının mucizevi özelliklerini öğrenmişler ancak Avrupa'ya getirilmesinde bazı zorluklarla karşılaşmışlardı.

Uzun deniz yolculukları sırasında koka yaprakları bozulduğu için bu bitki, 1800'lere kadar Avrupa'da yaygın olarak bilinmiyordu.

Göbeklitepe gibi koruyucu çatı yapıldı Göbeklitepe gibi koruyucu çatı yapıldı

KEŞİF NEDEN ÖNEMLİ?

Araştırmacılar, bu yeni bulgunun tarihçilerin ve bilim insanlarının uyuşturucu maddelerin tarihi ve coğrafyası hakkındaki anlayışlarını kökten değiştirecek nitelikte olduğunu söyledi.

Kokainin Avrupa'ya düşünülenden çok daha önce ulaşmış olmasının, kıtalararası ticaret ilişkileri, kültürel etkileşimler ve sağlık tarihine dair yeni soruların ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydeden araştırmacılar, bu bulgunun, küreselleşmenin günümüzde ortaya çıkmış bir olgu olmadığını, yüzyıllar öncesinde de farklı kültürlerin birbirini etkilediğini gösterdiğini söyledi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR