Diyarbakır Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesinde 20 Eylül 1992’de katledilen Kürt Gazeteci ve yazar Musa Anter, her yıl olduğu gibi bu yılda vurulduğu sokakta anıldı.

2c5f16d2-3809-4ded-b649-1fb6d9d08f13

Anter’in vurulduğu sokakta Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından düzenlenen anmaya, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Ceylan Akça ile Mehmet Kamaç, görevden alınan ve yerine kayyım atanan Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz, DFG Derneği eş başkanı Serdar Altan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Anma töreninde konuşan Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, babasının vasiyeti gereği “Kürt generalleri” dediği genç gazetecilerin bugün iyi çalıştığını belirterek, “Ape Musa'nın küçük generalleri bugün büyük mücadele veriyor. Baba rahat uyu. Küçük generallerin çalışıyor bugün, emek veriyor" dedi. 

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç, ise, Kürt halkının soykırım ve ölümlerden geçtiğini, Musa Anter’in öldürülmesinin son olmadığını belirterek, “Burada, bu sokakta Musa Anter'i vurarak bazı şeyleri bitirmeye çalıştılar. Musa Anter bizim için gökyüzünde bir yıldız gibi parlıyor. Işığı mücadelemizi yolumuzu aydınlatmaktadır. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

2204beba-57a4-4d3b-8fd8-0928047ae7b6

MEZARI BAŞINDA DA ANILACAK

Musa Anter için bugün saat 16.00'da Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Sitîlîlê Mahallesi’ndeki mezarı başında da anma töreni düzenlenecek.

ANTER DAVASI GEÇEN YIL ZAMAN AŞIMINA URAMIŞTI

Musa Anter’in ölümüne ilişkin açılan davanın 21 Eylül 2022'de yapılan 37. duruşmasında Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 yıllık zaman aşımının uygulanması ve davanın düşürülmesine karar vermişti.

Editör: Ferit Aslan