Sabahları kahve içmek enerji verir mi, yoksa öğleden sonra enerjinizi mi düşürür? Bu konuda tartışmalar sürüyor. Bazıları sabah kahvesinin vazgeçilmez olduğunu savunurken, diğerleri bu alışkanlığın öğleden sonra yorgunluğa yol açtığını iddia ediyor. Araştırmacılar, herkesin kafeine farklı yanıt verdiğini ve bu durumun genetik faktörlerle bağlantılı olduğunu belirtiyor.

ETKİSİNİ HİSSETMEK 20 İLA 30 DAKİKA SÜRÜYOR

Kafein, vücutta doğal olarak oluşan ve yorgunluğu artıran bir kimyasal olan adenozin ile karşı karşıya kaldığında, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı daha da zorlaştırabilir.

Arizona Üniversitesi'ndeki uyku ve sağlık araştırma programının yöneticisi Michael Grandner, Times'a kafeinin etkilerini hissetmenin yaklaşık 20 ila 30 dakika sürdüğünü söyledi.

Araştırmacı Grandner, uyandıktan sonra ilk kahveyi içmeden önce genellikle 30 ila 60 dakika beklediğini söyledi.

GÖZLERİNİZ AÇILIR AÇILMAZ KAHVE İÇMEK ZARAR VEREBİLİR

Birleşik Krallık'taki mobilya üreticisi Get Laid Beds'in uyku uzmanı Dr. Deborah Lee, aynı zamanda ilk fincanınızı uyandıktan 45 dakika veya daha sonra hazırlamanızı da tavsiye ediyor.

Ultra işlenmiş gıdalara dikkat! Ultra işlenmiş gıdalara dikkat!

Lee, Mirror'a "Kortizol (stres) hormonu, kendi uyku döngünüze özgü bir ritmi takip ediyor. Yüksek kortizol seviyeleri bağışıklık sisteminizi etkileyebilir ve uyandığınızda zaten zirvedeyse, gözleriniz açılır açılmaz kahve içmek yarardan çok zarar verebilir ve hatta sizi uzun süre kafeine bağımlı hale getirebilir." açıklamasında bulundu.

Kahve-4

ETKİLERİ ÖĞLEDEN SONRAYA KADAR UZAYABİLİR

Ancak ABD Ordusu'nda nörobiyolog olan Allison Brager, Times'a yaptığı açıklamada, araştırmaların düzenli kafein tüketiminin sabah kortizol seviyeleri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Brager, sabah kahvesinin çalışanların ve egzersiz yapanların odaklanmalarına yardımcı olabileceğini, kahveyi geciktirmenin ise kafeinin etkilerini öğleden sonraya kadar uzatabileceğini söyledi.

Kahve Kapak

UYUMADAN 6 SAAT ÖNCE İÇMEYİ BIRAKIN

Grandner ve Lee, dinlendirici bir uyku için yatmadan en az altı saat önce kahve tüketimine son vermenizi tavsiye ediyor.

Editör: Ayşegül Yaşar