Danimarka'da bir üniversite öğrencisi, metal dedektörüyle yaptığı keşif sırasında Viking Çağı'na ait ''muhteşem bir gümüş hazine'' buldu. 

Aarhus Üniversitesi'nde arkeoloji öğrencisi olan Gustav Bruunsgaard, Elsted kasabası yakınlarındaki tarım arazilerinde metal dedektörüyle araştırma yaparken ilk olarak tek bir gümüş bilezik buldu. Ancak bu sadece bir başlangıçtı. Birkaç gün sonra aynı alana geri dönen Bruunsgaard, toplamda altı bilezik daha keşfetti.

Bu önemli buluş, Højbjerg'deki Moesgaard Müzesi'ndeki uzmanlar tarafından incelendi ve bileziklerin MS 800'lü yıllara, yani Erken Viking Çağı'na tarihlendiği belirlendi.

DNA analizleriyle mağara topluluğunun karanlık sırlarını aydınlattı DNA analizleriyle mağara topluluğunun karanlık sırlarını aydınlattı

''SAHİBİNİN MALİ GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR''

Müze tarihçisi Kasper H. Andersen, bu keşfin, Aarhus'un Viking Çağı'nda, hem Rusya ve Ukrayna'ya hem de Britanya Adaları'na uzanan geniş bir ticaret ağının merkezi olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bileziklerin, Viking Çağı'nda yaygın bir para birimi olarak kullanılan "hacksilver" olarak bilinen gümüşten yapıldığını, ve toplam ağırlığının 0,5 kilogramdan fazla olduğunu kaydeden Andersenan, bileziklerin, hem sahibinin mali gücünü sergileyen hem de ödeme ve ticaret aracı olarak kullanılan değerli eşyalar olduğunu söyledi.

Andersen, bileziklerin çoğunun Danimarka'da üretildiğinin tahmin edildiğini, ancak, bulunan bir kıvrımlı halkanın, Rusya veya Ukrayna'da yaygın olan bir stil ile benzerlik gösterdiğini ifade ederek, ''Ayrıca, İrlanda'da da yaygın olan damgalı halkalar, bu tür takıların farklı kültürler arasındaki etkileşimi gözler önüne seriyor'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR