Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Fatma Çınar, 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrencilere uyarılarda bulundu.

ÖZEL HABER/NAZMİ KAHRAMAN

Çınar, öğrencilerle doğru iletişimin önemine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Uzun yaz süreci geride kaldı. Okullarda ders zili 9 Eylülde çalacak. Milyonlarca öğrenci veli ve öğretmen için yeni bir süreç başlıyor.

Hem heyecanlı hem de stresli bir başlangıç olacak bu dönemde velilerin öğrencilere en büyük desteği sabırlı olmak.

Okula yeni başlayacak anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin adaptasyonu ve uyum süreci çok önemli. Kaygılı ve stresli bir başlangıç yaşamamaları için ebeveynlerinin onlara sabırla ve sevgiyle yaklaşmaları gerekir. Bu geçiş sürecini doğru yönetmek adına öğretmenlerinden ve işin diğer uzmanlarından mutlaka destek alınmalı. Onlarla doğru iletişim kurulmalı.

Okula uyum süreci yaş gruplarına göre değişiklik göstermektedir. Yaz tatilinin geride kalması ve yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ile bazı öğrencilerde ilk zamanlar bir uyum ve adaptasyon sorunu olabilir. Bu yüzden hemen akademik bir beklentiye girilmemelidir. Önce öğrenciyi tanımaya çalışmak, ilgi alanları hayalleri ve hedefleri ile ilgili konuşmasını sağlamak doğru bir başlangıç olur.

Zamanla rutin bir alışkanlık kazanacak olan öğrencilerde sistemli bir çalışma ve doğru bir yönlendirilme ile ders başarısı sağlanır. Bunun için acele hareket edilmemeli.”

Diyarbakır'da Narin için tüm camilerde sela okundu Diyarbakır'da Narin için tüm camilerde sela okundu

‘Okula adaptasyon sürecinin ilk zamanlar biraz sancılı olması ebeveynleri yıldırmamalı’

Çınar, ekrana bağımlılığın azaltılmasında dikkat edilecek hususlara değinerek şunları dile getirdi:

“Ebeveynlerin çocuklarını okula hazırlarken dikkat etmesi gereken diğer önemli noktalardan biri de uyku saatini düzene sokmak ve beslenme alışkanlığına dikkat etmek.

Okulun ilk zamanlarında fizyolojik uyumun biraz zaman alması öğrencileri yorabilir, bunun için de okulların açılmasına az bir süre kala alıştırma yapılmalıdır.

Öğrencilerin yaz döneminde edindiği ekran süreci gibi bir takım alışkanlıkları da zamanla azaltarak normal seviyeye getirmek lazım. Okula adaptasyon sürecinin ilk zamanlar biraz sancılı olması ebeveynleri yıldırmamalı.

Okul için yapılacak olan alışveriş ve hazırlıklara öğrenciyi tamamen dahil edip tatlı bir heyecan yaşaması sağlanabilir. Öğrencinin yaşı ve okul kademesi göz önünde bulundurularak beklentiler ve hedefler ile ilgili sohbet edilmeli. Motive edici sohbetlerle iyi bir başlangıç yapmasına yardımcı olunmalı.

Eğitim öğretim sürecinin bileşenleri olan sevgili öğrencilere, öğretmenlere ve ebeveynlere sağlıklı ve başarılı bir yıl olmasını dilerim.”

Editör: Nazmi Kahraman