Ortaokul 6. sınıf ve lise 9. sınıf öğrencileri, yarın ve 27 Aralık’ta tarih yazacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez ortaokul ve liselerde ülke genelinde ortak yazılı sınav uygulamasına geçiyor. Bu uygulama ile öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amaçlanıyor.

YDS sonuçları açıklandı! YDS sonuçları nasıl sorgulanır? YDS sonuçları açıklandı! YDS sonuçları nasıl sorgulanır?

Ortaokul ve lise öğrencileri, yarından itibaren ülke genelinde ortak yazılı sınavlara girecek. Bu sınavlar, öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın uygulanmasında birlik sağlamak ve ölçme değerlendirme uygulamalarını iyileştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenleniyor.

Okullarda ölçme değerlendirme uygulamalarına ilişkin yeni esaslar, Resmi Gazete’de yayımlanan Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile belirlenmişti. Bu yönetmelik kapsamında, ortaokul ve liselerde, ülke genelinde, il ve ilçe genelinde ve okul genelinde olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacağı duyurulmuştu.

Bu yıl ilk kez uygulanacak olan ülke genelinde ortak yazılı sınavlar, ortaokul 6. sınıfların Türkçe ve matematik dersleri ile lise 9. sınıfların Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin ikinci yazılı sınavları olarak belirlenmişti. Bu sınavlar, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

SINAVLAR NASIL YAPILACAK?

Sınavlar, Bakanlıkça hazırlanan sorularla yapılacak. Sorular, sınav günü okullara teslim edilecek ve sınav okul tarafından yapılacak. Sınav sonrası öğrenci cevap kağıtları değerlendirilmek üzere, il ölçme değerlendirme merkezlerine gönderilecek.

Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlıkça, ülke, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Sorular, Bakanlıkça ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapları esas alınarak hazırlanacak.

"ZORLUK VE KAPSAM AÇISINDAN OKULLARDA YAPILAN DİĞER YAZILI SINAVLAR GİBİ OLACAK"

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, ortak sınav uygulamasına geçişle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Buna göre, ortak sınavlarla yeni sınav uygulaması getirilmeyecek. Sorular, Bakanlıkça ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapları esas alınarak hazırlanacak.

Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak.

Eksik öğrenme görülen konu ve kazanımlar için ders içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılacak. Ancak gerek ülke geneli gerek il ve ilçe geneli ortak sınavlarda öğrencilerin sıralanması, okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacak.

Asıl amaç, eğitim müfredatının uygulanmasında birlik sağlamak ve öğrencilerin geçerli, güvenilir ölçme araçları ile değerlendirilmesine olanak sağlamak olacak. Ülke, il veya ilçe geneli ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılamayacak.

SINAVA GİREMEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN NASIL BİR YOL İZLENECEK?

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları yapılacak. Mazeret sınavları, ortak sınavlarla aynı şekilde ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütülecek. Uygulama, okulda öğretmenler tarafından yapılacak. Ortak sınavlar ölçme değerlendirme ilkelerine göre ve kazanımları ölçen sorulardan oluşacak.

Editör: Ayşegül Yaşar