II. Dünya Savaşı'dan kalma Pasifik'in hayalet gemisi bulundu!

San Francisco kıyılarına yakınlarda yapılan şaşırtıcı bir keşif, deniz tarihinin en ilginç gizemlerinden birine ışık tuttu. İkinci Dünya Savaşı sırasında hem ABD hem de Japon donanmasında görev yapmış olan "Pasifik'in Hayalet Gemisi" olarak bilinen USS Stewart muhribinin enkazı, yaklaşık 1.065 metre derinlikte bulundu.

İKİ BAYRAĞA HİZMET EDEN GEMİ

Savaşın başlarında ABD donanmasında hizmet veren Stewart, Pasifik Savaşı'nın ilk aylarında ağır hasar gördükten sonra Japonlar tarafından ele geçirilmiş ve savaş boyunca onların hizmetinde kullanılmıştı. Savaşın sonunda tekrar ABD'ye geri dönen gemi, kısa bir süre sonra hedef olarak kullanılmak üzere batırılmıştı.

80 YILLIK GİZEM

Deniz tabanında 80 yıldan uzun süredir yatan geminin enkazı, modern deniz teknolojisi sayesinde gün yüzüne çıkarıldı. 

Araştırmacılar, otonom su altı araçları sayesinde geniş bir alanın tarandığı ve geminin bulunduğunu kaydederek, ''Bu keşif, deniz arkeologlarına 20. yüzyılın başlarındaki gemi yapım teknikleri ve savaş gemilerinin evrimi hakkında önemli bilgiler sunaca''dedi.

USS Stewart'ın hikayesinin, sadece bir geminin değil, aynı zamanda bir dönemin de hikayesi olduğunu ifade eden araştırmacılar, geminin hem ABD, hem de Japon donanmasında hizmet vermiş olmasının, savaşın karmaşıklıklarını ve gemilerin savaşın akışını nasıl etkileyebileceğini gözler önüne serdiğini söyledi.

KEŞFİN ÖNEMİ

Gemi1

Araştırmacılar, bu keşfin, deniz tarihinin yanı sıra II. Dünya Savaşı'na dair yeni bilgiler de sunabileceğini kaydederek, şöyle dedi:

''Geminin enkazı üzerinde yapılacak detaylı incelemeler, savaşın seyri ve o dönemdeki deniz savaşlarının taktikleri hakkında önemli ipuçları verebilir.

Pasifik'in Hayalet Gemisi'nin bulunması, sadece tarih meraklıları için değil, aynı zamanda deniz teknolojileri ve deniz arkeolojisi alanında çalışanlar için de önemli bir dönüm noktası. Bu keşif, gelecekteki araştırmalara ışık tutacak ve denizlerin derinliklerinde yatan daha birçok sırrın gün yüzüne çıkarılmasına katkı sağlayacak.''

KAYNAK: Livesience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN