Meral Özdemir

İki ayrı fabrikada gıda zehirlenmesi: 31 işçi tedavi altında İki ayrı fabrikada gıda zehirlenmesi: 31 işçi tedavi altında

Mısır'ın Gize piramitlerinin yakınında bulunan gizemli L şeklindeki yapı bilim adamlarını şaşırttı.

Arkeologlar, oluşan bir ekip tarafından yapılan çalışmalarda, batı mezarlığında kraliyet ailesi üyelerinin ve üst düzey yetkililerin mezarlarının bulunduğunu belirledi.

Mezarlarının çoğunun ''mastabas'' olarak bilinen düz çatılı, yer üstünde dikdörtgen taş veya kerpiç yapılara sahip olduğunu kaydeden arkeologlar, mezarlığın ortasında yer üstü yapıya rastlanmayan bir alan keşfedildiğini bildirdi.

Bu alandaki kalıntıları aramak için, elektriksel direnç tomografisi (ERT) adı verilen, elektrik akımlarının toprağa gönderildiği ve kalıntıları tespit etmek için direncin ölçüldüğü bir tekniğin yanı sıra yere nüfuz eden radar (GPR) tekniğini kullanan ekip, bu sayede yeraltındaki yapının haritasını çıkarıyor.

Archaeological Prospection Dergisinde yer alan araştırmada, ekibin yüzeyin yaklaşık 6,5 feet (2 metre) altında bir anormallik belirlediğini kaydetti.

L ŞEKLİNDE YAPI BULUNDU

Yapılan incelemeler sonucu en az 33 fit (10 m) uzunluğunda L şeklinde bir yapı tespit eden ekip, L şeklindeki yapının inşa edildikten sonra tekrar kumla dolduruklduğunun belirlendiğini kaydetti.

Japonya Tohoku Üniversitesi Kuzeydoğu Asya Çalışmaları Merkezi'nde görevli Profesör Motoyuki Sato, WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, L şeklindeki yapının ne olduğunu belirlemek için kazıların devam ettiğini söyledi.

Sato, ''şekli çok keskin'' olduğundan yapının doğal bir olay olmadığından emin olduğunu ifade etti.

Harvard Üniversitesi Mısır Bilimi profesörü Peter Der Manuelian, WordsSideKick.com'a, ''bunun ilginç bir alan olduğunu, üst yapıların yokluğu nedeniyle keşiften kaçınıldığını'' ifade etti.

Giza'da L şeklinde adak şapelleri bulunduğunu ancak bunların genellikle yer üstünde olduğunu kaydeden Manuelian, ''Bu anomalinin tam olarak neyi temsil ettiğinden henüz emin değilim, ancak kesinlikle daha fazla araştırmaya değer'' dedi.

Live Sience

Editör: Meral Özdemir