Dünya kendi etrafında saatte bin 670 kilometre, güneşin etrafında ise saatte 110 bin kilometre  hızla dönmesine rağmen neden hissetmiyoruz.

Dünya her 24 saatte bir dönüş yapar ve kendi etrafında saatte bin 670 kilometre, güneşin etrafında ise yaklaşık 67.000 mil/saat (110.000 km/saat) hızla döner.
 
Livesience.com'da yer alan habere göre, bir karnaval gezisi sırasında etrafta dolaşırken bunu hissedersiniz; dışarı doğru çekilirsiniz ve tek yapabileceğiniz tutunmaktır. Gezegenimiz bundan çok daha hızlı dönüyor, öyleyse neden hepimiz sevgili hayata tutunmuyoruz? Dünyanın dönüşünü neden hissedemiyoruz?

Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı Güney Halka Bulutsusu'nda gizemli yapı ortaya çıkarıldı

HİSSETMEMENİN NEDENİ

Dünyanın dönüşünü hissetmememizin iki nedeni olduğu ve bunlardan birincisinin dünyanın dönüşünün düzgün olduğu belirtiliyor.

Astronom Stephanie Deppe, ''Eğer bir arabanın içindeyseniz ve otoyolda sabit bir hızla gidiyorsanız, gözlerinizi kapatıp yol gürültüsünü duymazsanız, kendinizi hareketsiz hissedersiniz'' dedi.

''ATMOSFER DE BİZİM KADAR HIZLI HAREKET EDİYOR''

Kuzey Carolina Üniversitesi'nden fizik ve optik bilimi profesörü Greg Gbur da, şöyle dedi:

''Mutlak hareket diye bir şeyin olmadığını biliyoruz. Önemli olan tek şey göreceli harekettir. Newton ve Galileo gibi insanlar buna dikkat çekti. Galileo, bir geminin bağırsaklarında olmayı hayal eden ünlü bir düşünce deneyi hayal etti. Eğer gemi sakin suda seyrediyorsa, limana yanaşmış bir gemi varsa, fizik yasalarına göre hiçbir fark görmeyeceksiniz.

Ve tıpkı bir arabanın ya da geminin içinde olmak gibi, Dünya'daki her şey de bizimle birlikte hareket ediyor. Otoyolda bir arabanın camını indirirseniz, araba sizi milyonlarca hava molekülüne çarparken yüzünüz rüzgârla dolar. Ancak camlar açık olan arabanın içinde hava sizinle birlikte hareket eder ve rüzgarı hissetmezsiniz.

Aynı şekilde, gezegenimizin atmosferi de bizim kadar hızlı hareket ediyor; dolayısıyla bize göre sabittir.''

HİSSETMEMEMİZİN İKİNCİ NEDENİ

Dünyanın dönüşünü hissetmememizin bir diğer nedeninin ise yerçekimi olduğunu ifade eden Deppe, insanları dünyaya tutanın yer çekimi kuvveti olduğunu ve insanları dışarı doğru uçuracak olan kuvvetten çok daha güçlü olduğunu söyledi.

Deppe, ''Dünyanın dönüşü her şeyi aynı şekilde dışarı doğru çeker, ancak her şeyi yere bağlı tutan kuvvet, bu çekişe üstün gelir'' dedi.

Vücudun düz bir çizgide ilerlemek isterken, eğer arabanızdaysanız, arabanın insanı bir daire şeklinde çekmeye çalıştığını anlatan Gbur, ''"Yerçekiminin ivmesi Dünya yüzeyinde yaklaşık 9,8 m/s^2'dir ve nesnelerin en hızlı hareket ettiği ekvatorda Ddünyanın dönmesi nedeniyle bu ivmenin azalması yaklaşık 0,03 m/s^2'dir, Bu ölçülebilir, ancak yerçekiminden hissettiklerimizle karşılaştırıldığında gerçekten çok küçük, dolayısıyla bunu fark etmiyoruz" dedi.


 

Editör: EYYUP KAÇAR