Türkiye'de her yıl 6 Haziran Diyetisyenler Günü olarak kutlanıyor.

Diyetisyen Öykü Kaçar,, Türkiye'de 1986 yılından buyana her yıl 6 Haziran'da kutlanan Diyetisyenler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, diyetisyenlerin, doğumdan itibaren bireylerin hayatında önemli iyileştirmeler yaparak sağlıklı yaşamın gizli kahramanları olarak görev yaptıklarını ifade etti.

Sağlık yolculuğunun anne sütünden başladığını kaydeden Kaçar, diyetisyenlerin yaşamın ilk anlarından itibaren bireylerin sağlığını iyileştirmek için çalıştıklarını, bebeklik döneminden itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıklarının temellerinin atılarak, yeterli büyümenin sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.

''BESİNLER YAŞ GRUBUNA GÖRE BELİRLENİYOR''

Kaçar, diyetisyenlerin her yaş grubunun ihtiyaçlarına yönelik besin öğelerini belirlediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

''Diyetisyenler, bu besinlerin doğal yollarla veya takviyelerle karşılanmasını sağlıyor. Gebelik döneminde ise, fetüsün yeterli gelişmesi için uygun beslenme düzenlemeleri yaparak anne adaylarına destek oluyorlar.

Sağlık literatürüne göre, yataklı sağlık kurumlarında her 100 yatak başına en az bir diyetisyen bulunması gerekiyor. Diyetisyenler, hastanelerin yemekhane hizmetlerinde de sorumlu yönetici olarak görev alarak, hastaların doğru ve dengeli beslenmelerini sağlıyorlar.''

OBEZİTE, DİYABET, HİPERTANSİYONDAKİ ROLÜ

Kaçar, diyetisyenlerin, obezite başta olmak üzere diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesinde kritik bir rol oynadıklarına değindi.

Diyarbakır'da valilik ve belediye birlikte çalışacak Diyarbakır'da valilik ve belediye birlikte çalışacak

Tüm dünyada yaygınlaşan obezitenin zararlarını önlemek amacıyla beslenme yapısının düzenlenmesi, uyarıcı faaliyetler düzenlemek ve bilgilendirici broşürler hazırlamak gibi çalışmalar yapan diyetisyenlerin hem insan sağlığını koruduğunu, hem de sağlık giderlerini azaltmakta önemli katkı sağladıklarını ifade etti.

Kaçar, diyetisyenler, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıkların tedavisinde de önemli bir rol üstlendiklerini hatırlatarak, hastalığın iyileşmesi adına beslenme düzenlemeleri yaparak, bu düzenlemeleri hastalara aktardıkalarını ve diyetin uygulanmasında destek olduklarını belirtti.

Hastalıkla mücadelede diyetisyenlerin, hastaların sırdaşı ve yoldaşı olarak, moral ve motivasyon kaynağı olduklarını da belirterek, ''Diyetisyenler, bilimin ışığında, araştıran, öğrenen, sorgulayan ve sağlıklı beslenme yolculuğunda önemli rol oynar'' dedi.


 

Editör: HABER MERKEZİ