Günümüzde kurak Sahra'daki bir mağarada yüzen insanları tasvir eden 9.000 yıllık resimler bulundu.

Günümüzde kum tepelerinin hüküm sürdüğü Sahra Çölü'nün derinliklerinde, 9.000 yıl öncesine ait şaşırtıcı bir keşif yapıldı. Bir mağaranın duvarlarında, su üzerinde yüzüyor gibi görünen insan figürleri resmedilmişti. Bu keşif, Sahra'nın geçmişinin ne kadar farklı olduğunu gözler önüne sererek bilim dünyasını heyecanlandırdı.

Arkeologlar, binlerce yıl önce, Sahra'nın bugünkü kurak ve çorak görüntüsü yerine, yemyeşil vadiler ve su kaynaklarıyla dolu bir vaha olduğunun ortaya çıktığını belirterek, ''Bölgede yapılan araştırmalar, Sahra'nın bir zamanlar büyük su kütlelerine ev sahipliği yaptığını ve sürekli kurak bir bölge olmadığını kanıtlıyor'' dedi.

YÜZEN İNSAN FİGÜRLERİ

Bugüne kadar bir çok kaya resimleri keşfedildiğini belirten arkeologlar, ancak en dikkat çekici olanın, kolları ve bacakları yüzüyormuş gibi açılmış insan figürleri olduğunu belirtti.

Keşfedilen resimlerle ilgili farklı görüşler de yer alıyor. Bir kısım araştırmacı, bu resimlerin bölgenin çöl olmadan önceki günlük yaşamı yansıttığını ve insanların su üzerindeki aktivitelerini gösterdiğini düşünüyor. Diğer bir kısım ise, bu tasvirlerin daha çok sembolik ve metaforik anlamlar taşıdığını savunuyor.

Diyarbakır Eş Başkanı Bucak, Amadeus oyununun gösteriminde Diyarbakır Eş Başkanı Bucak, Amadeus oyununun gösteriminde

SAHRANIN GİZEMLERİ

Sahra Çölü'ndeki bu yeni keşfin, dünyanın en eski çöllerinden birinin geçmişine dair bilinenleri yeniden şekillendirdiğini ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Yüzen insanların gizemi, Sahra'nın hala birçok sırrı barındırdığını gösteriyor. Bu bölgedeki araştırmalar devam edecek. Sahra'nın geçmişine dair daha fazla ipucu bulmayı umut ediyoruz.

Bu keşif, hem tarih meraklılarını hem de doğa severleri heyecanlandıracak nitelikte. Sahra Çölü'nün kalbinde yatan bu gizemli resimler, binlerce yıl öncesine uzanan bir hikayeyi anlatıyor.''

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR