Satürn'ün juydusu Enceladus'ta bulunan dev ''kaplan Çizgileri''nin, uzaylı yaşamın ipuçlarını sunduğu belirtildi.

Nature Geoscience Dergisinde yayımlanan araştırmada,  keşfedilen büyük ''kaplan çizgileri''nin, bilim insanlarını heyecanlandırdığı kaydedildi.

Çatlakların, ayın içinde uzun süreli bir okyanusun varlığına işaret ettiği ve yeni araştırmalarla, bu çatlakların, buz kristali jetlerinin kaynağı olduğunu, bu jetlerin de ayın yaşanabilir bir ortamının belirtileri olabileceğini gösterdiği şfade edildi.

Satürn'ün ayı olarak tanımlanan Enceladus'un ''kaplan çizgileri'', NASA'nın Cassini uzay aracı tarafından keşfedildiği ve güney kutbunda dört paralel çatlak bulunduğunu kaydeden araştırmacılar, ''Bu çatlaklar, ayın buzlu kabuğu altında bulunan bir okyanustan gelen buz kristali jetlerini patlatarak çatlamalara neden oluyor'' dedi.

''ENCELADUS UZAYLI YAŞAM BARINAĞI OLABİLİR''

Astronotların geri dönüş umudu tükeniyor Astronotların geri dönüş umudu tükeniyor

Çi̇zgi̇ Haber İşi̇

Bilim insanları, yapılan son simülasyon çalışmalarıında, Enceladus'un kaplan çizgilerindeki hareketlerin, Dünya'daki San Andreas fayı gibi doğrultu atım hareketlerine benzediğini ve bu hareketlerin, buz kristali jetlerinin aktivitesini kontrol ettiğinin düşünüldüğünü belirterek, şu ifadelere yer verdi:

''Bu bulgular, Enceladus'un uzaylı yaşamın barınağı olabileceği fikrini güçlendiriyor. Ayın içindeki bu çatlaklar, buzlu okyanusla doğrudan ilişkilendirilmiş durumda ve uzayda yaşam arayışımızı daha da heyecan verici bir hale getiriyor.

Enceladus'taki bu dev ''kaplan çizgileri'', gelecekteki araştırmalarda anahtar bir rol oynamaya aday. Bu keşif, uzayda yaşam arayışımızın önemli bir dönüm noktası olabilir ve insanlığın evreni daha iyi anlama yolculuğunda heyecan verici bir adım olarak kabul edilebilir.''

Editör: EYYUP KAÇAR