Kartal, hemşirelik mesleğinin şifalı dokunuşlarını, tuvalde renklerin ve metaforların büyülü dünyasına taşıyarak, sanatın iyileştirici gücünü gözler önüne seriyor. Sergi, 10 Haziran'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
Diyarbakır doğumlu Nalan Kartal, 2017 yılında Ege Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nden mezun oldu. 2020'de pandeminin de etkisiyle resim sanatına yöneldi. Renklere olan derin ilgisiyle kısa sürede soyut çalışmalara ağırlık veren Kartal, sanatın kendisi için bir terapiye dönüştüğünü ifade ediyor. "Günümüzü bir tabloyla yüceltelim" sözünden ilhamla her güne bir tabloyla başlama pratiği, yoğun mesleki yaşamının getirdiği stresi dengelemesinde ona büyük katkı sağladı.
Zamanla sosyal medya aracılığıyla sanat galerilerinin dikkatini çeken Kartal, 2022'den itibaren ArtContact İstanbul, ArtAnkara, Bodrum Sanat Fuarı gibi önemli ulusal ve uluslararası sergilere katılarak adından söz ettirdi. İlk kişisel sergisi "Metamorfoz"u 2024 yılında Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde gerçekleştiren Nalan Kartal, şimdilerde ikinci kişisel sergisiyle sanat yolculuğuna devam ediyor.
Nalan Kartal'ın Heybe Art Sanat Merkezi'ndeki sergisinin ana teması, yaşamın ve insanlığın kökenlerine sanatsal bir yolculuk olan "Tohumlar ve Metaforlar". Sanatçı, eserlerinde yaşamın ilk başlangıcının bir tohumla filizlendiği fikrini aktarıyor. Bu kapsamda, embriyo ve içinde tohumu barındıran başak metaforlarını kullanarak, hem insanlığın hem de doğanın döngüsel gelişimini vurguluyor. Kartal, bir embriyonun anne rahminde farklı bir canlıya dönüşmesiyle, bir tohumun da toprak ananın rahminde büyüyüp devasa bir ağaca dönüşmesi arasındaki etkileyici paralelliği tuvaline yansıtıyor.
Özellikle Anadolu topraklarının, ilk buğdayın yetiştiği ve tarımın temellerinin atıldığı yerler olduğuna dikkat çeken Nalan Kartal, bolluk, bereket ve tarımın simgesi olan başağın önemine vurgu yapıyor. Ona göre modern hayatın tarımla başladığını ve bu sayede insanlığın avcılık ve toplayıcılıktan farklılaşarak bugünkü medeniyetini inşa ettiğini belirtiyor. Kartal için "insanlık olma" kavramı, tohumla başlayan bu dönüşümle birlikte doğmuştur.
Genellikle tuval üzerine akrilik boya kullanan Nalan Kartal, farklı tekniklere de açık olduğunu ve sürekli olarak karışık teknik ile yağlı boya çalışmalarını denediğini ifade ediyor. Eserlerinde çoğunlukla evren, evren öncesi zaman, evrenin oluşumu, Big Bang ve mitoloji gibi evrensel konuları ele alması, çalışmalarına farklı bir boyut katıyor.