Sigara içen kişilerin sayısı ne yazık ki her geçen gün artarken Türkiye'de de hem sigara içenlerin sayısında artış yaşanmış hem de sigara içen kişilerin yaş ortalaması düştü. Alarm zilleri çalarken doktorlar sigara içen kişileri uyardı. Sigaraya bağlı olarak gelişen hastalıklarda da buna paralel olarak artış yaşanırken özellikle de akciğer kanseri vakalarında adeta patlama meydana gelmişti.
 

BU MEYVELERİ TÜKETİN

Diyetisyenlerin yapmış olduğu açıklamada sigara içenlere yönelik önemli uyarılar bulunuyor. Ertuğ, sigara dumanındaki pek çok zararlı maddenin serbest radikal oluşumunu ve lipit peroksidasyonunu arttırarak oksidan etkisi gösterdiğini belirtiyor. Bu nedenle, sigara içen bireylerin antioksidan ihtiyacının daha yüksek olduğunu ve C vitamini ile β karoten içeren sebze ve meyveleri daha az tükettiklerinin görüldüğünü ifade ediyor.

Sigara içenlerin ve dumanına maruz kalanların, öncelikle portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzeler ile meyveleri düzenli olarak tüketmelerinin yaşam kaliteleri için önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle sigara içenlerin, bu besinleri günlük diyetlerine eklemelerinin faydalı olacağını belirtiyor.

Uzmanlardan uyarı: Sarı kız örümceğini öldürmeyin Uzmanlardan uyarı: Sarı kız örümceğini öldürmeyin

Erkeklerin kadınlara oranla daha fazla sigara içtiklerine dikkat çekilirken, akciğer kanseri vakalarındaki artışın temel nedeninin sigara tüketiminin artması olduğu uyarısı yapılıyor. Sigara içen kişilerin düzenli olarak doktor muayenesinden geçmeleri ve yılda en az 2 kez akciğer filmi röntgeni çektirmelerinin önerildiği ifade ediliyor.

Editör: Ayşegül Yaşar