Ev yapımı kolajen: Cildiniz için doğal gençlik iksiri! Ev yapımı kolajen: Cildiniz için doğal gençlik iksiri!

Güneydoğu Anadolu'nun gizemli coğrafyasında yetişen bıttım ağacının menengiç yapraklarından elde edilen bıttım sabunu, yıllardır sağlık ve güzellik ritüellerinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Özellikle Siirt'in zengin topraklarında yetişen bu eşsiz bitki, cilt ve saç sağlığı için mucizevi bir kaynak olarak kabul edilir.

BITTIM SABUNUNUN NASIL YAPILIR?

Siirt'in değerli şehrinde yetişen bıttım ağaçları, özenle işlenerek bıttım sabununa dönüştürülür. Yoğun emek ve özenle hazırlanan bu sabun, doğal yapısıyla dikkat çeker. Menengiç yağından elde edilen bıttım sabunu, fabrikasyon ürünlerinden farklı olarak, doğallığıyla ön plana çıkar.

Özenle yapılan yoğurma işlemi genellikle 2 saat sürer. Bite yoğurma işleminden sonra çıkan yağlar ayrı bir kenara alınır. 1 gece boyunca orta sıcaklıkta olan bölgede bırakılan bıttımlar, süzülmesi sağlanır. Kazan yakılarak içerisine alınır. Su kaynadıkça azar azar bıttım yağı ilave edilip karıştırılır.

Kazandaki su bu sayede buharlaştırılarak kazandan kalan yağ atılır. Ezilmiş ve yoğrulmuş bıttımlardaki yağlı karışım karıştırıldıkça su buharı yüzeyden buharlaşırken; bir miktar su yüze çıkar alınıp bir kaba konulur. Yağlı çözeltiden su yüzeyine çıkmaya devam ettikçe bu işleme devam edilir. Bu işlem bittikten sonra kazanda kalanlar atılarak kazan temizlenmeye alınır. Kazan yıkanıp temizlenir tamamen, bıttım kabuklarından arındırılır. Bıttım yağının bulunduğu kazan kaynamaya devam ederken; bir başka kapta 24 litre su ile sabunlaşma reaksiyonlarının şimdilerde kimyasalı olan 5 kilo Payet Kostik karıştırılarak bir çözelti hazırlanır. 

Yaklaşık 12-16 saat boyunca kazandaki karışım kaynatılır bu sürenin sonunda sabunlaşma reaksiyonu sonlanır sabun toplanır sabunu daha sıcakken soğumadan yarı sıvıyken kazandan alınıp kaplara konulur kaplara konulan bıttım sabunları açık havada 3 gün boyunca bekletilir. Daha sonra kullanıma hazır hale getirilerek satışa sunulur. 

BITTIM SABUNUNUN FAYDALARI:

  • Saç dökülmesini önler, saçları güçlendirir ve parlaklık kazandırır. Kepek sorununa da etkili bir çözüm sunar.
  • Ciltteki egzama, mantar ve akne gibi sorunları hafifletir, cildi nemlendirir ve temizler. Antiseptik özelliği sayesinde ciltteki bakterileri yok eder.
  •  Varislerin azalmasına yardımcı olur ve ciltteki kan dolaşımını iyileştirir.
  • %100 bitkisel olan bıttım sabunu, siyah noktaların giderilmesinde önemli rol oynar. Özellikle ergenlik sivilceleri olmak üzerine diğer tüm sivilcelerin kısa sürede geçmesini sağlar.
  • Saçta aşırı ısıdan kaynaklı olan kırıkları onararak, yeni kırılmalarında önüne geçer. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, saç foliküllerini besleyerek, yumuşak olmasını sağlar. Gözeneklerin açılmasını sağlayan bıttım sabunu varisleri rahatlatarak azalmasına yardımcı olur.

DOĞRU KULLANIMI:

  • Saçları ıslatın ve bıttım sabununu saç diplerine uygulayın.
  • Masaj yaparak köpürtün ve birkaç dakika bekletin.
  • Ardından bol su ile durulayın.
  • İstenirse, saçlarına güçlü ve etkili bir bakım sağlamak için her iki günde bir kullanılabilir.

Bıttım sabunu, doğal içeriği ve sağladığı birçok fayda ile saç ve cilt bakımının vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Siirt'in bereketli topraklarında yetişen bu mucizevi bitki, sağlık ve güzellik için doğal bir çözüm arayanların tercihi olmaya devam ediyor. Doğanın sunduğu bu değerli armağanı keşfetmek ve günlük bakım ritüellerinizde kullanmak, sağlığınıza ve güzelliğinize olan katkısını görmek için harika bir fırsattır.

Editör: Ayşegül Yaşar