Bilim insanları şişelenmiş suyun musluk suyundan daha tehlikeli olduğunu belirtti.

Günlük hayatımızda en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan suyu genellikle en güvenilir kaynaktan satın aldığımızı düşünürüz: Şişelenmiş su. Ancak son bilimsel araştırmalar, bu düşüncemizin tam tersini ortaya koyuyor. Uzmanlar, şişelenmiş suyun musluk suyundan daha zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

Yeni virüs ortaya çıktı: Ölüm oranı yüzde 88'e kadar çıkabiliyor Yeni virüs ortaya çıktı: Ölüm oranı yüzde 88'e kadar çıkabiliyor

PLASTİK ŞİŞELERDEKİ GİZLİ TEHLİKE

Su-10

BMJ Global Health Dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, şişelenmiş su örneklerinin büyük bir kısmında mikroplastik ve ftalat gibi zararlı kimyasallar tespit edildi. 

Bu maddelerin uzun vadeli etkileri henüz tam olarak bilinmese de, oksidatif stres, bağışıklık sistemi sorunları ve yağ seviyelerindeki değişikliklerle ilişkilendirildiği belirtiliyor. 

Üstelik, plastik şişelerin üretimi sırasında kullanılan su miktarı da oldukça yüksek. Bir plastik şişe üretmek için ortalama 17-35 litre suya ihtiyaç duyuluyor.

MUSLUK SUYU DAHA GÜVENLİ

Uzun süredir şişelenmiş suyun musluk suyundan daha güvenli olduğunun düşünüldüğünü kaydeden bilim insanları, ancak yeni bir araştırmayla, bu inanışın tam tersine olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

''Şişelenmiş su musluk suyundan daha tehlikeli'' diyen bilim insanları, musluk suyunun sıkı denetimlerden geçtiğini ve genellikle şişelenmiş suya göre daha güvenli olduğunu vurguladı.

Özellikle gelişmiş ülkelerde musluk suyunun, yüksek kalite standartlarına uygun olarak arıtıldığını kaydeden araştırmacılar, musluk suyu kullanmanın plastik atık oluşumunu azaltarak çevreyi koruduğunu söyledi.

Araştırmacılar, şişelenmiş suyun dünyadaki en büyük plastik atık kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Şişelenmiş suyun popüler olmasının birçok nedeni var. Bunlar arasında pratiklik, taşıma kolaylığı ve daha iyi bir tat algısı yer alıyor. Ancak bu avantajlar, sağlık ve çevresel etkileri göz önüne alındığında oldukça göreceli hale geliyor.

Temiz ve içilebilir musluk suyuna erişimi olan kişiler şişelenmiş suya olan bağımlılıklarını azaltmalıdır. Bu hem sağlığımız hem de gezegenimiz için daha doğru bir tercihtir.''
 

Editör: EYYUP KAÇAR