Küresel ısınma ve kuraklığın en çok hissedildiği yerlerden biri olan Van Gölü Havzası, karın erimesi ve yağmurun etkisiyle bölgedeki su kaynaklarının seviyesinin artmasıyla su seviyesini yükseltti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son yıllarda Van Gölü Havzası'na düşen yağış miktarındaki düşüşün su kaynaklarının azalmasına neden olduğunu anımsattı.

Alaeddinoğlu, şubatta küçük ölçekli olarak başlayan yağışların mart ve nisanda arttığını ve mayısta da arttığını belirtti.

YAĞIŞLAR HER ŞEYİ BİR ANDA TERSİNE ÇEVİRDİ

Kısa süre önce yüksek bölgelerin tamamında yeni kar yağdığını belirten Alaeddinoğlu, yağışların bölgedeki kaynaklar için olumlu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, havzaya düşen yağışların yıllardır Van Gölü'nün alan kaybetmesiyle sonuçlanan süreci bir anda tersine döndürdüğünü vurguladı ve şu değerlendirmelerde bulundu:

Yağışlardaki artışın bir sonucu olarak Van Gölü, belki bütün sınırlarını yeniden kazanmasa da belli ölçüde iyileşme gösterdiğini görüyoruz. Bu da Van Gölü için harika. Hem Van Gölü hem de bu bölgede yaşayan insanlar için faydalı olarak kabul edilmelidir. Bu yıl etkili olan yağışlar beklentileri aştı. Bu bana çok olumlu geliyor. Yağışlar, toprak için gerekli suyu karşılamak için barajların doluluğunu önemli ölçüde artırdı. Bu nedenle, kaynakların tekrar akışa geçtiği ve yaz boyunca akarsuların akacağı bir havza bizi bekliyor. 2024 yılını, tüm havzada akarsuların büyük ölçüde akışa geçtiği ve bol yağışlı bir yıl olarak görüyorum."

Hayvanları ‘öldürme’ yasası komisyondan geçti Hayvanları ‘öldürme’ yasası komisyondan geçti

GÖLDEKİ SU AKIŞI NEDENİYLE RENK FARKLILIKLARI OLUŞTU

Alaeddinoğlu, havzaya düşen yağışın olumlu etkilerinin ilerleyen zamanlarda daha iyi anlaşılacağını belirtti:

Suyun göl kıyısında farklı renklere büründüğünü görüyorsunuz. Kahverengi tonlarının hâkim olduğu kıyı kuşağı, hemen onun ilerisinde masmavi Van Gölü'nün muhteşem manzarasıyla birleşiyor. Güzel bir manzara ortaya çıktı. Bu, akarsuların çok fazla su taşıdığını gösteriyor. Karların erimesi ve düşen yağmur nedeniyle sürekli taşkınlar meydana gelir. Bu taşkınlar da gölün durumunu iyileştirecektir. Bunların hepsi iyileştirmelerdir."

Editör: Ayşegül Yaşar