Man Adası'nda bir metal dedektörü, Viking Çağı'na ait bir gümüş külçe ortaya çıkardı. 

Manx Ulusal Mirası'na göre, John Smart isimli metal dedektörü meraklısı, İrlanda Denizi'nde Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında yer alan adada 1000 yıllık, parmak büyüklüğünde bir metal parçası keşfetti. 40 yılı aşkın süredir bu hobiyi sürdüren Smart, adada hazine aramanın heyecanından asla vazgeçmediğini belirtti.

SINIR ÖTESİ PARA BİRİMİ

Smart, Manx Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Bu, ilgi çekici bir şey bulma düşüncesi... hiçbir şeyin olmadığı bir arazide tespit yapıyorsunuz, sessiz oluyor, sonra aniden küçük bir bip sesi duyuluyor" dedi.

Manx Ulusal Mirası arkeoloji küratörü Allison Fox, ''Bu külçeler Viking dünyasında ticaret için kullanılıyordu. Külçeler tartılır ve gümüş içeriklerinden emin olmak için test edilirdi. Bu, Vikinglerin ihtiyacı olan her şeyi satın almak için kullanılıyordu ve sınır ötesi bir para birimiydi'' dedi.

DAHA ÖNCE DE HAZİNE BULUNMUŞTU

Bu, Man Adası'nda Viking Çağı'na ait gümüşün ilk keşfi değil. 2021'de amatör bir hazine avcısı, 87 madeni para ve ''kumbara'' istifi olarak bilinen çeşitli gümüş eşyalar keşfetmişti. 

Şifa sanılan zehir: Bitki çaylarının saklı tehlikeleri Şifa sanılan zehir: Bitki çaylarının saklı tehlikeleri

Fox, ''Bu külçe küçük bir eser olabilir, ancak Viking ekonomisinin nasıl işlediğini ve adanın 1000 yıl önce uluslararası Viking ticaret ağının bir parçası olduğunu göstermesi açısından önemli'' dedi.

Gümüş külçe Manx Müzesi'ndeki Viking ve Ortaçağ Galerisi'nde sergileniyor.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR