Yeni bir tekniğin geliştirilmesiyle yapay zekanın akıl yürütme yeteneklerininin daha da güçlendiği belirtildi.

Yapay zeka ile ilgili insanlık için ''iyi mi? kötü'' tartışmaları devam ederken, çalışmalar devam ediyor. Yapay zekanın daha da geliştirilmesine dönük hergeçen gün bir adım daha atılıyor.

Bir kısım nilim insanı; ''Öğrenme ve karar verme yetenekleri, insan zekasına benzeyen yapay zekanın insanlar tarafından programlanması veya eğitilmesi gerektiği için kötü niyetliler tarafından manipüle edilebilir veya yanlış programlanabilir'' derken, bir kısım bilim insanı ise ''insan zekasının daha fazla iş yapabilmesine, daha hızlı kararlar alabilmesine ve daha kesin sonuçlar elde etmesine olanak tanır'' diyerek fayda sağladığı görüşünde.

Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor

YAPAY ZEKAYLA İLGİLİ YENİ TEKNİK

Bilim insanları, yapay zekanın akıl yürütme yeteneklerini geliştirmek için dikkat çekici bir yöntem geliştirdi. QuietSTaR adı verilen bu teknik, yapay zekaya bir tür iç monolog sağlıyor ve sonuçlar oldukça etkileyici. Araştırmacılar, bu yeni yöntemin yapay zekanın performansını büyük ölçüde artırdığını keşfetti.

QuietSTaR'ın, yapay zekaya konuşmadan önce düşünme yeteneği kazandırdığını ifade eden bilim insanları, ''Bu iç monolog, yapay zekanın sağduyulu muhakemeyi geliştirmesine yardımcı oluyor ve matematik performansını iki katına çıkarıyor. Bu yöntem, yapay zekanın komutlara yanıt vermeden önce bir tür düşünme süreci yaşamasını sağlıyor, böylece daha bilinçli ve mantıklı kararlar verebiliyor'' dedi.

Araştırmacılar, QuietSTaR'ın temelinde, yapay zekanın birçok iç mantık üretme talimatıyla paralel olarak düşünmesini sağlayan bir algoritma yattığını kaydederek, yapay zekanın, istemlere yanıt verirken bu iç mantıklardan en uygun olanını seçtiğini ve yanıtını buna göre şekillendirdiğini söyledi.

''DAHA TUTARLI VE AKILCI DAVRANIYOR''

Geliştirilen yeni teknikle, yapay zekanın daha tutarlı ve akılcı bir şekilde davranabildiğini ifade eden araştırmacılar şöyle devam etti:

''QuietSTaR Mistral 7B gibi büyük dil modellerine de uygulandı ve etkileyici sonuçlar elde edildi. QuietSTaR ile eğitilen Mistral 7B'nin akıl yürütme yetenekleri önemli ölçüde gelişti ve performansı büyük oranda arttı. Bu, yapay zeka, daha karmaşık görevleri yerine getirme kapasitesini artırarak geniş bir uygulama alanı yarattı.

QuietSTaR gibi teknikler, yapay zekanın akıl yürütme yeteneklerini geliştirmek için önemli bir adım olabilir. Bu yöntemler, yapay zekanın daha insan benzeri bir şekilde düşünmesine ve karar vermesine olanak tanıyarak, birçok alanda önemli bir etki yaratacaktır. Gelecekte, bu tür inovasyonlarla yapay zeka alanında daha büyük ilerlemeler beklenmektedir.''

Editör: EYYUP KAÇAR