Livesience'de yer alan araştırmaya göre, geliştirilen yeni bir cihazla, ciltteki bakterileri ''elektrik vererek'' etkisiz hale getiriliyor ve enfeksiyonları önlüyor. 

Biyoelektronik Lokalize Antimikrobiyal Uyarım Terapisi (BLAST) adı verilen bu cihaz, cilde yapıştırılan bir yama şeklinde tasarlanırken, yama, elektrotlar aracılığıyla cilde çok zayıf ve zararsız elektrik akımları göndererek hastalığa neden olan bakterileri durduruyor.

Bilim insanları, BLAST'ın domuz derisi üzerinde test edildiğini ve domuz derisinin, insan derisine benzer yapısı nedeniyle klinik öncesi deneylerde sıklıkla kullanıldığını belirterek, şöyle dedi:

''Deneylerde, ciltte sıkça bulunan ve genellikle zararsız olan Staphylococcus epidermidis bakterisi kullanıldı. Bu bakteri, aslında ciltteki zararlı mikropların büyümesini kontrol altında tutuyor ve hatta yaranın iyileşmesine yardımcı oluyor. Ancak, kirli tıbbi cihazlar yoluyla vücuda girerse tehlikeli enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Bakteriler, elektrik akımına maruz kaldıklarında, biyofilm adı verilen koruyucu kalkanlarını oluşturmaktan vazgeçiyorlar. Biyofilmler, bakterilerin vücut yüzeylerine yapışmasını ve enfeksiyon oluşturmasını sağlayan yapışkan bir tabaka. BLAST, bu kalkanı etkisiz hale getirerek bakterilerin savunmasız kalmasını sağlıyor.''

Bilim insanları, henüz insanlarda test edilmeyen bu cihazın, deneylerle daha da geliştirilerek en az 5 yıl içinde piyasaya sürülebileceğini söyledi.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN