Bilim dünyası, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) sayesinde çığır açıcı bir keşfe daha imza attı. Araştırmacılar, Güneş'ten yaklaşık 155 ışık yılı uzaklıktaki HD 181327 adlı genç bir yıldız sisteminin etrafında, ilk kez açık şekilde kristal su buzu tespit etti. Yalnızca 23 milyon yaşında olan bu yıldız sistemi, Güneş Sistemi’nin erken evrelerine benzerliği nedeniyle büyük ilgi görüyor.

Çin Ay'dan getirdi, dünya inceledi ama NASA dışarıda kaldı!
Çin Ay'dan getirdi, dünya inceledi ama NASA dışarıda kaldı!
İçeriği Görüntüle

HD 181327'nin çevresini saran enkaz diski içinde yer alan su buzu, kristal yapısıyla dikkati çekiyor. Bu yapı, Satürn’ün halkaları ve Kuiper Kuşağı’ndaki buzlu cisimlerde de görülüyor.

SU, GEZEGEN OLUŞUMUNDA ANAHTAR ROL OYNUYOR

Johns Hopkins Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmanın başyazarı ve JHU'da görev yapan Chen Xie, yapılan gözlemlerin kristal su buzunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Xie, “Bu tür buzlu materyaller, karasal gezegenlerin oluşumunu kolaylaştırabilir ve onları su açısından zengin hale getirebilir” dedi.

YILDIZA YAKLAŞTIKÇA SU AZALIYOR

Sistem içindeki suyun dağılımının da dikkati çekici olduğunu ifade eden araştırmacılar, diskin dış kenarlarında suyun yoğun olduğunu, merkeze yaklaştıkça ise bu oranın ciddi şekilde azaldığını söyledi.

Diskin orta bölgesinde maddenin sadece yüzde 8’inin buz içerdiğini kaydeden araştırmacılar, merkeze yakın bölgelerde ise neredeyse hiç su bulunmadığını açıkladı.

Araştırmacılar, ''Bu durum, ultraviyole radyasyonun etkisiyle buharlaşmaya bağlanıyor ancak bir miktar suyun gezegenciklerde veya kayaçlarda kilitli olabileceği ihtimali de değerlendiriliyor'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sience Alert