Egzersizler, sadece vücut sağlığımızı değil, aynı zamanda beynimizin sağlığını ve işleyişini de önemli ölçüde etkiler. Özellikle günlük olarak yapılan egzersizler, beynimizin genç ve kuvvetli kalmasına yardımcı olan kimyasallar salgılar. Peki, bu egzersizler nelerdir ve nasıl uygulanmalıdır? İşte detaylar…

Egzersizler beyin için harikalar yaratır. Özellikle günlük olarak yapıldığında daha da etkilidirler. Spor salonu veya kulüp derslerinden öte gün içinde hareket etme fırsatı her zaman değerlidir. Nörobilimci Nas, Instagram hesabında bize şunu söylüyor: “Her zaman tam bir antrenman yapmak için zamanınız veya enerjiniz olmayabilir. Ancak bilim, herhangi bir hareketin hiç hareket yapmamaktan daha iyi olduğunu gösteriyor.” Bunun nedeni, egzersizin beynimizin genç ve kuvvetli kalmasına yardımcı olan ruh halimizi destekleyen kimyasallar salgılamasıdır.

Örnek vermek gerekirse, günlük aktiviteler birkaç dakikalığına yapılsa bile beyne faydalıdır:

- Her gün 11 dakika tempolu yürüyüş, kalp hastalığı, felç ve kanser riskini azaltabilir.
- 5 dakika müzik eşliğinde dans etmek yaratıcılığı ve ruh halini canlandırmak için idealdir.
- 20 dakika bahçıvanlık yapmak, düşünme ve öğrenme yeteneklerimiz için gerekli olan bazı beyin proteinlerini harekete geçirebilir.
- 20 dakikalık ağırlık antrenmanı hafızanızı geliştirebilir.

YÜRÜYÜŞ VE DANS BEYİN DOSTU AKTİVİTELER LİSTESİNİN BAŞINDA YER ALIYOR

Eğer bilim adamlarının kalbini ve aklını kazanan bir fiziksel aktivite varsa, o da en basitidir: yürümek. Aslında günlük yürüyüşün beynin yapısını değiştirme gücüne sahip olduğu söyleniyor. Bilim adamı, “Duygusal işleme, problem çözme ve hafıza için önemli olan beyin devreleri arasındaki bağlantıları güçlendiriyor” diyor. Beyin ağlarının senkronizasyonu, Alzheimer hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. PNNS (Ulusal Beslenme Santé Programı) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, günde 30 dakika orta tempoda yürümek beyin yapısını olumlu yönde değiştirmek için yeterlidir. Dahası, yürümenin zihinsel sağlık üzerinde olumlu bir etkisi vardır çünkü beynin stres tepkisiyle ilgili kısımlarını yavaşlatır. Haftada üç kez yürümenin bile “beynimizin sol ve sağ bölümlerini birbirine bağlayan doku kalınlaşmasına yol açtığı bilinmektedir. Bu değişiklik daha iyi belleği öngörüyor.”

Dans, tüm formlarıyla, birkaç beyin fonksiyonunu aynı anda entegre eden nadir aktivitelerden biridir: “vücut hareketi, karar verme, müzikal farkındalık ve duygusal durum” diyor Nas. “Gerçekten vücut ve beyin için iyi bir egzersizdir, hızlı karar vermeyi gerektirir ve beyin ile zihni kuvvetli ve genç tutmaya yardımcı olur.” Düzenli olarak yapıldığında, hafızaya olumlu etkileri vardır; hatta bilişsel gerilemeyi ve demans riskini azaltabilir. “Dans herkes içindir: Parkinson hastalığında hareketliliğe yardımcı olduğu, duygudurum bozuklukları için tedavi edici ve menopozdan sonra canlandırıcı olduğu bulunmuştur. Biraz müzik açın ve yalnız dans ederek hızla ruh halinizi iyileştirin. Beyin dalgalarınızı sevdiklerinizinkilerle senkronize ederek bağ oluşturmak için diğer insanlarla dans edin” tavsiyesinde bulunuyor nörobilimci.

GÜNLÜK OLARAK NASIL DAHA FAZLA HAREKET EDEBİLİRSİNİZ?

Nas şunları öneriyor:

- Daha fazla fayda elde etmek için günlük yürüyüşe çıkın ve temponuzu artırın.
- Günlük dans molası verin.
- Ekstra egzersiz için alışveriş torbaları taşıyın.
- Mümkün olduğunca araba kullanmak yerine yürüyün veya bisiklete binin.
- Spor salonuna veya antrenmana gidemediğiniz günlerde evde küçük bir egzersiz yapın.
- Harekete geçme zamanının geldiğini size hatırlatmak için alarmları kullanın!

Editör: Ayşegül Yaşar