Yapılan son araştırmada, bağırsak bakterilerinin bazı türlerinin alkol üreterek, insanları sarhoş edebileceği bildirildi.

Livesience'de bağırsak mikrobiyomunun insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili son araştırmalar yayaımlandı. Araştırmada, ilginç ve önemli bulgular ortaya çıktı.

Belirli bağırsak bakterilerinin normalde alkol ürettikleri ve bunun da kişinin kanında alkol seviyelerini artırabildiği kaydedilen araştırmada, bu da kişinin sarhoş olmasına ve hatta alkol tüketmediği halde alkollü araç kullanma suçlamasıyla karşılaşmasına neden olabildiği bildirildi.

Araştırmada, ''Bağırsak bakterilerinin bazı türleri, özellikle Klebsiella pneumoniae gibi, alkol üreterek insanların sarhoş olmasına neden olabilir. Bu durum, alkol tüketimine bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığının bile sebebi olabilir'' denildi.

''TEDAVİSİ MÜMKÜN''

B A Ğ I  R S A K

Pazar tezgahlarında kilosu 60 TL! C vitamini deposu Pazar tezgahlarında kilosu 60 TL! C vitamini deposu

Bazı insanlarda alkol tüketimi olmaksızın karaciğer yağlanması görülebildiğini ve bunun da bağırsak mikrobiyotasındaki belirli bakteri türlerinin aşırı alkol üretmesiyle ilişkilendirilebildiği ifade edilen araştırmada, şöyle denildi:

''Bu bakteriler, özellikle Klebsiella pneumoniae gibi, şeker ve karbonhidratları alkol gibi metabolize ederek bu duruma neden olabilir.

Ancak, yapılan çalışmaların da gösterdiği gibi, bu durumun tedavisi mümkün olabilir. Örneğin, antibiyotiklerle K. pneumoniae'nin ortadan kaldırılması, yağlı karaciğer hastalığının geri dönmesini engelleyebilir.''

Editör: EYYUP KAÇAR