Ortak özelliklere sahip dengbej ve akapellanın sentezlenmesiyle oluşturulan ve dengapella adı verilen müzik türü, konserlerle tanıtılacak

Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti Danıştay, Emniyetin "Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasına" ilişkin genelgesini iptal etti

Kadim bir gelenek olan ve bin yılı aşkın süredir sürdürülen dengbejlikle Orta Çağ Avrupası'nda kilise ilahisi olarak çıkan akapella ortak özellik taşıyor. 

Doğu ve Batı sanatının ortak bir zeminde güzel bir şekilde yapılabileceğini göstermek amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce proje hazırlandı.

DENGAPELLA 

Diyarbakır Dengbej Evi'nde 6 dengbej ile 14 akapella sanatçısının yer aldığı proje kapmsamında 3 ay süren çalışmayla 6 klip çekildi. 

Doğu'dan dfengbej, batıdan da akapella sentezlenerek ortaya ''Dengapella'' adı verilen yeni bir tarz yaratıldı. Bu sayede dengbej kültürünün de Batı'da tanıtılması amaçlanıyor.

Diyarbakır Surları'ndaki burçlarda çekimi yapılan klipler, ulusal ve uluslararası platformlarda paylaşılacak. Projenin farklı bölgelerdeki konserlerle de tanıtılması hedefleniyor.

AKAPELLA NEDİR, NERDEN ÇIKTI

Akapella, müzik terminolojisinde a cappella olarak geçen çok sesli bir müzik türü. Tıpkı dengbejler gibi enstrüman olarak insan sesi kullanılır. Kelime anlamı olarak İtalyanca "kilise tarzı" demektir ve rönesans tarzı ile barok konçertosunu birbirinden ayırmak için geliştirilmiştir.

19. yüzyılda rönesans tarzı kilise müziklerinde genellikle enstrümanlar kullanılırdı, bu tarz ise aynı tip müziklerin herhangi bir enstrüman kullanılmadan seslendirilmesidir. 

Daha çok kilise korolarında duyulmakla birlikte Rock, Jazz, Pop, Rap, R&B gibi müzik türlerinin tümünde akapellaya rastlanabilir.

Acapella grupları içerisinde yer alan tenor, soprano, bariton, mezzo soprano, alto ve bas sesleri farklı farklı tonlarda yazılmış olan eseri bir arada icra eder.

Ayrıca müzik enstürmanı olarak bir insan sesinin yani beatbox yapılarak da acapella okumak mümkün ve daha kolaydır.
 

Editör: EYYUP KAÇAR