1500 Yılında Akkoyunlu Kasım Bey tarafından Şeyh Mutahhar Cami ile birlikte yaptırılan tarihi Dört Ayaklı Minare  Kahramanmaraş merkezli iki depremde hasar görmüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tespit ettiği hasarlı yapılar arasında Dört Ayaklı Minare de vardı.

Whatsapp Image 2024 03 28 At 13.31.31 (3)

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kendi sorumluluk alanında bulunan Diyarbakır, Mardin, Batman ve Bingöl’de 184 yapıda hasar tespit etmişti.

Bu kapsamda başlatılan çalışmalar çerçevesinde hafif hasar gören Dört Ayaklı Minare'nin restorasyonuna başlandı.

Açıklamalarda, Dört Ayaklı Minare'de yürütülen restorasyonun kısa sürede tamamlanacağı belirtilmişti.

Diyarbakır'da ilk beyin ameliyatı 9 bin yıl önce yapıldı Diyarbakır'da ilk beyin ameliyatı 9 bin yıl önce yapıldı

Whatsapp Image 2024 03 28 At 13.31.34

Ancak projede paylaşılan bilgilerde işin süresinin 850 gün olarak yer alması kafaları karıştırdı.

Yeni Kapı Sokakta bulunan esnaflar, tarihi Dört Ayaklı Minare’nin restorasyonu ile ilgili ilan edilen süreden dolayı endişeli.

Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği tarihi yapının bu kadar uzun süre kapalı kalması durumunda işlerinin etkileneceğini savunan esnaflar, sürecin hızlandırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Whatsapp Image 2024 03 28 At 13.31.31 (2)

Etrafı brandalar ve resimlerle kapatılan tarihi Dört Ayaklı Minare’nin ne kadar süre kapalı kalacağı merak konusu oldu.

Şehir dışından Diyarbakır’a gelen bir çok turist, ziyaret ettikleri tarihi minare ile fotoğraf çektirememenin üzüntüsünü yaşadı.  

Whatsapp Image 2024 03 28 At 13.31.31 (5)

BAYRAMDAN SONRA AÇILIYOR

Bu arada Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, dört ayaklı minarenin bayramdan sonra ziyaretlere açılacağını duyurdu. Yetkililer, restorasyon çalışmalarında belirtilen 850 günlük süre ibaresinin, aynı çalışma içerisinde yer alan diğer projelerin tamamını kapsadığını belirterek, “Daha önce tarihi minareyi 1 ay içinde açacağımızı söylemiştik. Söz verildiği gibi restorasyon bayramdan sonra tamamlanacak ve minare yeniden ziyaretlere açılacak. Esnafımız endişlenmesin.”dediler.

Editör: HABER MERKEZİ