Türkiye'de her 100 kişiden 13'ü böbrek taşından kaynaklı rahatsızlık yaşadığı bildirildi.

Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Yanaral, böbrek taşlarının nedenleri ve erken tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.  

Böbrek Taşi Manşet
 
Yanaral, geçmişte erkeklerde daha çok görülen böbrek taşlarıyla; genetik ve bölgesel faktörler, yetersiz sıvı alımı, gereğinden fazla protein- tuz tüketimi ve fazla kilolar nedeniyle günümüzde kadınlarda da yaygın olarak görüldüğünü ifade etti.

Türkiye'de her 100 kişiden 12-13’nün hayatının bir döneminde karşılaştığı böbrek taşlarının zamanında tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezliği gibi hayati risklerle sonuçlanan rahatsızlıklara neden olabildiğini kaydeden Yanaral, şöyle dedi:

''Böbrek taşının oluşumundaki en önemli sebeplerden birisi genetik ve bölgesel faktörlerdir. Ülkemiz de böbrek taşına neden olan coğrafi bölgelerin tam ortasında bulunmaktadır. Bu durum da her bireyi böbrek taşı oluşma riski ile karşı karşıya bırakmaktadır. Yüksek coğrafi risk faktörünün yanında günümüzde hızla yaygınlaşan sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın neden olduğu aşırı kilolar, yetersiz sıvı alımı, gereğinden fazla tüketilen protein, karbonhidrat, tuz tüketimi de böbrek taşı riskini birkaç kat daha artırabilmektedir.''

Yanaral, bazı minerallerin idrarda çözünürlüğünün azalması ve idrarda birikmesiyle böbrek taşı oluştuğunu kaydederek, böbrek taşı oluşma riskini en aza indirmek için bol su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz dut kurusuyla egzamadan eser kalmıyor Beyaz dut kurusuyla egzamadan eser kalmıyor

BELİRTİLERİ

Böbrek taşı olan hastalarda en sık görülen şikayet sırt ve bel ağrısı olduğunu kaydeden Yanaral, şöyle devam etti:

''Böbrek taşı; taşın olduğu böbrek tarafındaki uzun süren ağrılar ya da bıçak saplanır tarzdaki şiddetli ağrılar ile kendisini belli etmektedir. Ayrıca idrar yaparken yanma, idrar renginde değişiklik, bulantı, kusma ve ateş de böbrek taşının belirtisi olabilir. Zamanında tedavi edilmeyen böbrek taşı böbrek yetmezliğine neden olabiliyor.''

Editör: EYYUP KAÇAR