Nazmi Kahraman / Özel Haber

Faydası saymakla bitmeyen iğde için ''eti, et üretir. kabuğu deri, çekirdeği ise kemik üretir'' denir.

Kış aylarının yaklaşması demek soğuk algınlıklarının da başladığı aylar demek. Kış aylarında soğuk algınlığıyla ilgili hastalıklardan korunmak ya da hastalıklara yakalanmamak için ilaç yerine çeşitli bitkiler tercih edilir. Özellikle ilaç kullanmak istemeyenlerin tercih ettiği bitkilerin yanı sıra bir şifalı bir meyve var; iğde.

iğdeM

KURAKLIĞA DAYANIKLI MEYVE

Türkçe kökenli bir kelime olup, küçük boy yemiş anlamındaki "yiğide" kelimesinden üretilen iğde, azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde de verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklığı nedeniyle pek çok türü erozyonla mücadelede kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker. 

İĞDE122

Türkiye'de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesinde yetişen, bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılan iğde, meyveleri sarı veya kahverengi olarak yenebilir. 

İĞDEMANŞET10

İĞDENİN FAYDALARI

Uyku apnesi olan sürücüler dikkat! Uyku apnesi olan sürücüler dikkat!

İğde, bir çok hastalığa iyi gelir. İğde böbrekleri iyleştirir ve hemoroidi tedavi eder. Kolları ve bacakları güçlendirir, akciğer sulanmasını kurutur, tedavi eder. Vücudun vitamin eksikliğini, idrar damlama sorununu ortadan kaldırır. 

.ğde1

İğde kemik kırıklıklarını çatlakların tedavi etmek için en önemli eşsiz bir ilaçtır. İğde çekirdeğinin tozu kıkırdak üretir ve süt ile karışımı eklemleri tamir eder ve sırt ağrılarını giderir.

İğde çekirdeğinin tozu ile iltihaplı romatizma, eklem ağrıları ve kemik erimesi için tedavi yapılabilir. 

İĞDESUYUM

Iğdenin çok fazla etkili antioksidan etkisi vardır. Vitamini ile midenin, bağırsakların enfeksiyonu giderir. Yaraya ve ödeme karşı mücadele eder. Siroz olanlar için etkilidir. İgde tozu pıhtılaşma, beyaz kan hücrelerinin oranını azaltır. Kalp hastalığı riskini düşürür. İğde tozu şeker hastalığının sebep olduğu yüksek tansiyonu azaltır. İğde bal karıştırıp tuketilebilir.

İĞDECİ

Anavatanı Güney Avrupa, Asya ve Amerika olan iğde ağacı genellikle 4 ile 6 metre yüksekliğe ulaşabiliyor. Ancak bazı durumlarda 10 metreye kadar büyüyebilir.


 

Editör: EYYUP KAÇAR