Irak Petrol Bakanı Hiyan Abdulhani ile İran Petrol Bakanı Cevat Ucî Tahran’da bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin Irak Petrol Bakanlığından yapılan açıklamada, petrol bakanlarının yer aldığı toplantıda her iki ülkenin arasındaki ilişkilerin ele alındığı belirtilerek ortak sınırlarda petrol kuyularının açılmasına yönelik ortak bir kurul görevlendirilmesi konusunda mutabakata varıldığı kaydedildi.

Gazze'de can kaybı 34 bin 844'e yükseldi Gazze'de can kaybı 34 bin 844'e yükseldi

ANLAŞMAYA VARILDI

İki ülkenin tarihi ilişkilerin derinliğine vurgu yapılan açıklamada,  Irak ve İran’ın OPEC ve dünya piyasalarındaki etkin rolü, petrol ve gaz üretiminde lider konumunda yer aldığı ifade edildi. Irak Petrol Bakanı Hiyan Abdulhani, anlaşmaya ilişkin iki ülke arasındaki sınırlarda ortak petrol sahalarının geliştirilmesi ve genişletilmesi amacıyla bir kurul oluşturmanın uluslararası hukuka göre iki tarafın da haklarının garanti altına alındığını dile getirdi.

Hiyan Abdulhani, “Petrolün ticarileştirilmesi, petrol kuyularının açılması, boru ve yedek parça temini, petrol arama ve işbirliğinin yanı sıra rafinerilerin modernize edilmesi ve geliştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı” dedi.

Editör: Nazmi Kahraman