ABD’deki hortum: Kargo deposu çöktü, 50 kişi mahsur ABD’deki hortum: Kargo deposu çöktü, 50 kişi mahsur

Altın üreticileri için daha dayanıklı olduğu amcıyla üretilen denim tüm insanlar tarafındasn sevildi ve kullanılmaya başlandı.

Amerikalılar, altın işinde çalışan işçiler için icat ittiği "denim" (sıķı dokunmuş pamuklu kumaş), yani kot tüm dünya insanları tarafından giysi olarak kullanılıyor.

Kot veya denim, pamuk ipliğinden dokunan veya çoğunluğu pamuktan oluşan, dimi örgüsüne sahip bir tür kumaştır. Örgüdeki çözgüsünün dışarıda olması dolayısıyla rengini kumaşın çözgüsünün renginden alır. Kot, Türk Dil Kurumu tarafından "giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin" olarak adlandırılır.

1800’lü yıllarda Avrupa’da denim kumaş kullanılarak üretilen kot pantolonlar günümüzdekilerden farklıydı. Bu pantolonların çok daha sağlam, işlevsel ve popüler hâle gelmesiyse ABD’deki iki girişimcinin sayesinde mümkün oldu.

ALTIN İŞÇİLERİ İÇİN YAPILDI

1849 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir marangozun değirmen inşaatı sırasında altın bulduğu haberi hızla ülke geneline yayılır. Bu da Altına Hücum olarak adlandırılan, birçok insanın Kaliforniya’ya gelip altın aradığı bir dönemin başlamasına yol açtı.

Altın arayan madencilerin giydiği kanvas kumaştan üretilen tulumlar kolayca yıpranıyor ve yırtılıyordu. Bu duruma çözüm bulmak isteyen Jacob Davis adlı terzi, önce kanvas yerine denim kumaşları kullandı. Ardından kıyafetlerin en çok gerilen noktalarına bakır perçinler takarak daha dayanıklı işçi kıyafetleri üretti. Denim kumaşlar çivit adı verilen bir madde ile boyanıyordu. Çivit ucuz olmasının yanı sıra lekeleri gizleyebiliyor ve kumaşın içine işlemiyordu.

KISA SÜREDE POPÜLER OLDU

Bugün kot pantolon olarak adlandırdığımız bu kıyafetler kısa süre içerisinde işçiler arasında popüler hâle geldi. Bunun üzerine Davis hem daha fazla kot pantolon üretmek hem de bu kıyafetlerin patentini almak istedi. Ancak bunun için maddi desteğe ihtiyacı vardı. Aradığı destek, kot pantolonların kumaşlarını satın aldığı Levi Strauss’tan geldi. 

Strauss birçok ürünün toptancılığını yapan bir tüccardı. Birlikte bir şirket kuran ikili 1873’te kot pantolonların patentini aldı. 20 yıl boyunca kot pantolon üreten şirketin patent süresi dolduktan sonra birçok şirket Davis ve Strauss’un ürettiği pantolonları kopyalamaya başladı.

Başlangıçta madencilerin giydiği bir iş kıyafeti olarak tasarlansa da mavi kot pantolonlar 1930’larda kovboylar, 1950’lerdeyse ABD’li ünlü film yıldızları ve şarkıcılar sayesinde halk arasında popüler hâle geldi ve tüm dünyaya yayıldı.

KOT BLUCİNİN TÜRKİYE'YE GELİŞİ

“kot” kelimesi 1940 yıllarının sonunda kullanılmaya başlandı. Fransa’da terzilik eğitimi alan Muhteşem Kot adındaki kişi, Kot denim kumaştan üretilen pantolonların dikişlerinin sağlamlığına hayran kalır ve bu kıyafetin aynısını Türkiye’de üretmeye karar verir. 

Türkiye'ye döndükten sonra günde 200 adet kot pantolon üretme kapasitesine ulaşır ve 1960 yılında "KOT" adını marka olarak tescil ettirir. 1980’li yıllardan sonra yabancı markaların da rekabete dahil olmasıyla birlikte satışları düşen KOT, 1992 yılında üretimine son verir. 

Günümüzde denim kumaştan üretilen bu pantolonlar hâlâ kot olarak adlandırılıyor.

Kot pantolon, “denim” olarak adlandırılan ve büyük oranda pamuktan oluşan bir tür kumaştan üretilir. Denim kelimesinin kökeni Fransa’nın “de Nimes” bölgesinde üretilen özel çivit mavisi kumaşa dayanıyor. Bu arada kot pantolonun İngilizce karşılığı olan blue jean’in kökenin de İtalya’nın Cenova şehrinde üretilen ve Cenova mavisi (bleu de Gênes) olarak adlandırılan kumaşlardan geldiği söylenir.

Kaynak. Vikipedia
 

Editör: EYYUP KAÇAR