Diyarbakır’da firari zanlılar tutuklandı Diyarbakır’da firari zanlılar tutuklandı

Nazmi Kahraman

Zaman zaman dillendirdiğimiz kaf dağı'nın hangi anlamda kullanıldığı ve neyi simgelediğini biliyor musunuz? 

Kaf Dağı, genellikle masallarda yer alan, görülmesi ve ulaşılması güç yerler için kullanılır. Dünyayı çevrelediğine inanılan, arkasında cinlerin, perilerin yaşadığı varsayılan, zümrütten yapılmış bir yer olduğu anlatılan kaf dağı, Fars mitolojisine ait Zümrúd'ü Anka kuşunun yaşadığı yer olarak söylenir.

İRAN VE ARAP EDEBİYATINDAKİ ANLAMI

İnsanların aşmasına imkan olmayan, dünyanın sonu gözüyle bakılan, görünen ve görünmeyen dünyalar arasındaki sınır olduğu söylenen kaf dağı, inanışa göre dünyamızın çevresini saran dağın ismidir. 

Diğer bir söylenişe göre kaf dağının bütün dağların anası olduğu yönündedir. Diğer dağlar ise kaf dağı yer altında damarlarla bağlı olduğu söylenmektedir. Kaf Dağı'nda cinlerin ve simürg kuşunun yaşadığı masallarda anlatılmaktadır.

Arap masal edebiyatında oldukça önemli yer kaplayan kaf dağının adı binbir gece masallarında sıkça duyulmaktadır. 

İranlılarda ise kaf dağına Alburs dağı deniliyor. Tanrıların saraylarının bulunduğu ve diğer dağların da ona kollarıyla bağlı olduğuna inanılan kaf dağı, gerçekte olmayan bir dağdır.  

Bu dağın olmadığı söylense de bir rivayete göre, kaf dağının Kafkas Dağı olduğu söylenmektedir.

Belirli bir ülke veya şehirle ilişkisi olmayan masallardaki kaf dağı, Türk dünyasında da yaygın olarak bilinir ve kullanılır. 

Kaynak. Vikipedia
 

Editör: Nazmi Kahraman