Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, kaşınmanın arkasında ciltte yaşayan bir bakteri türünün olduğunu ortaya çıkardı. Bu bakteri, sinir hücrelerini etkileyerek, beyne kaşıntı sinyali gönderiyor.

Cell dergisinde yayınlanan çalışmada, kaşınmanın sebebinin Staphylococcus aureus adlı bir bakteri olduğu belirtildi. Bu bakteriler, ciltte normalde bulunuyor ve zararsızlar. Ancak bazen sayıları arttığında, sinir hücrelerinde bir proteini aktive ediyorlar. Bu protein, bir kimyasal salgılayarak, sinir hücrelerinin uyarılmasına neden oluyor. Bu uyarı, beyne kaşıntı olarak iletildiği için, kişi kaşınma hissediyor.

Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor

KAŞINTIYLA İLGİLİ HASTALIKLARA IŞIK TUTUYOR

Bu keşif, egzama veya atopik dermatit gibi cilt hastalıklarının neden çok kaşıntıya yol açtığını da açıklıyor. Bu hastalıklarda, ciltteki bakteri dengesi bozuluyor ve Staphylococcus aureus sayısı artıyor. Bu da, sinir hücrelerinin sürekli uyarılmasına ve kaşıntının şiddetlenmesine sebep oluyor.

Bilim insanları, bu bulguların, ciltteki bakteri dengesini düzenleyen ilaç ve kremlerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını umuyor. Böylece, kaşıntıyla ilgili hastalıkların tedavisinde daha etkili yöntemler bulunabilecek.

Editör: Ayşegül Yaşar