Nazmi Kahraman

Vatandaşlar tarafından bir çok faydası olduğuna inanılan çiriş otu pazar tezgahlarında yerini aldı

Halk arasında çiriş veya gülbahar otu olarak adlandırılan ve dağların yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen bitkinin bir çok faydası olduğuna inanılıyor.

Pazar tezgahlarında yerini alan ve 40 liradan satılan çiriş otu Nisan ve Mayıs aylarında, karların erimesi ile birlikte doğal olarak yetişiyor. Köylüler tarafından toplanarak semt pazarlarında açılan tezgahlarda satışa sunulan çiriş, otsu bir bitkidir. 

Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında yaban veya dağ pırasası olarak da biliniyor. 

Soğuk hava şartlarına dayanıklı olan çiris otu, doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde, ege ve Akdeniz bölgelerinin yüksek dağlarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir. 

ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI 

Diyarbakır’da dalgınlık kaza getirdi Diyarbakır’da dalgınlık kaza getirdi

Çiriş veya gülbahar otu, C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan korur, kadınlarda adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı olduğuna, idrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde tedavi ettiğine inanılıyor.

Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor. 

Çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor. Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.

Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etki sağladığına ve emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı olduğuna inanılıyor.

ÇİRİŞ OTU YEMEĞİ NASIL YAPILIR ?

Çiriş otunu temiz yıkanır, suyu süzüldükten sonra bıçakla dogranır, sonra bir tencereye koynulur ve kısık ateşte pişirilir. Daha sonra yağda kavurup üzerine yumurta kırılarak affiyetle yenilir. 

Editör: Nazmi Kahraman