Türkiye’de ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçmek için 2022 yılında getirilen “yüzde 25 sınırı” uygulaması, 2024 yılında son bulacak. Edinilen bilgiye göre, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bu düzenlemenin bir dönem daha uzatılmayacağını belirtti.

Buna göre, 2 Temmuz 2023 tarihinden 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenecek olan konut kira sözleşmelerinde kira artışları, bir önceki yıl kira tutarının yüzde 25’ini geçemeyecek. Bu sınır, geçici madde olarak düzenlendiği için süre uzatımı olmazsa, 2024 yılından itibaren kira artışları serbest piyasa koşullarına göre belirlenecek.

Göçerlerin zorlu yolculuğu başladı Göçerlerin zorlu yolculuğu başladı

Kira artışlarında, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranının uygulanması için bir önceki kiralama yılına ilişkin TÜFE değişim oranının, 12 aylık ortalamaya göre yüzde 25’in altında olması gerekiyor. Kira artışının kanunda öngörülen miktarı geçmesi durumunda, aşan miktar geçersiz sayılacak.

KİRACILAR ENDİŞELİ

Kiracılar ise bu durumdan endişe duyuyor. Kira zammı sınırının kalkması halinde, ev sahiplerinin istedikleri oranda kira artışı yapabileceklerini ve bunun kiracıların bütçesini zorlayacağını düşünüyorlar. Kiracılar, kira zammı sınırının devam etmesini veya alternatif bir çözüm bulunmasını talep ediyorlar.

Uzmanlar ise kira zammı sınırının kalkmasının hem olumlu hem de olumsuz yönleri olduğunu belirtiyorlar. Olumlu yönü, piyasanın dengelenmesi ve kira gelirlerinin vergilendirilmesi olarak görülüyor. Olumsuz yönü ise, kiracıların mağdur olması ve kentsel dönüşümün yavaşlaması olarak ifade ediliyor. Uzmanlar, kira zammı sınırının kalkması durumunda, kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkinin daha şeffaf ve adil olması için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguluyorlar.

Editör: Ayşegül Yaşar