TBMM’de dün yaşanan oturumda, milletvekilleri arasında “Kürt böreği mi, küt böreği mi?” sorusu tartışma yarattı. Kürt böreği, küt böreği olarak da bilinen, kat kat açılmış, tereyağlı ve pudra şekerli bir börek çeşididir. Bu böreğin nereden geldiği, nasıl yapılması gerektiği ve hangi ismin doğru olduğu konusunda farklı görüşler ortaya atıldı. Kimi milletvekilleri böreğin Kürt kültürüne ait olduğunu savunurken, kimi milletvekilleri ise böreğin ilk defa duyduklarını söyledi.

Peki, Kürt böreği nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, püf noktası nedir? İşte detaylar…

KÜRT BÖREĞİ (KÜT) TARİFİ NASIL YAPILIR?

Kürt böreği, kahvaltılarda çok sevilen, çıtır çıtır bir lezzettir. Uzun bir geçmişe sahip olan bu börek, İstanbul’da birçok farklı mekanda bulunabilir. Ancak evde de kolayca hazırlayabilir ve sevdiklerinize sunabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki malzemeleri ve yöntemi takip edin.

MALZEMELER

  • 1 kg unu
  • 3 su bardağı su (bardak ölçüsü (200ml)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 300 gram tereyağı

YAPILIŞI

1.     Un, tuz ve suyu bir kapta kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini streç filmle kapatın ve yaklaşık 2 saat dinlendirin.

2.     Dinlenen hamuru 8 eşit bezeye ayırın ve üzerlerini bir bezle örtün. 15 dakika bekletin. Sonra her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın.

3.     Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını elinizle yoğurun ve 4 eşit parçaya bölün. Bir bezeyi alın ve ortasına bir parça tereyağı sürün. Kenarlarına değil, sadece ortasına sürün. Sonra diğer bir bezeyi üzerine kapatın ve kenarlarını yapıştırın. Altını yağladığınız bir tabağa alın.

4.     Kalan 6 bezeyi de aynı şekilde yapın ve üst üste koyun. Üzerlerini streç filmle sarın ve yaklaşık 1 saat daha dinlendirin.

5.     Hafif yağladığınız bir tezgah ya da masa üzerine alın ve kenarlarından çekerek elinizle açın. Açtıktan sonra kenarlarını içe doğru katlayın. Diğer kenarlarını da ortaya getirip zarf şeklinde katlayın. Elinizle hafif bastırarak kenar taraflarını düzeltin ve tepsi ölçüsüne getirin. Yağlanmış bir tepsiye yerleştirin.

6.     Diğer 3 bezeyi de aynı şekilde yapın ve üst üste koyun. Önceden ısıttığınız 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen böreği fırından çıkarın ve ters çevirin.

7.     İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimlere ayırın ve pudra şekeri serpin. Afiyet olsun!

Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki

Editör: Ayşegül Yaşar